Način pripreme
U kaserolu se sipa sveže mleko, pavlaka i šećer. Stavljaju se na umerenu ringlu da se smesa zagreje ali da ne provri.
Za to vreme se natopi 5 g žalatina u 30 ml vode, ostavlja se oko 5-10 minuta. Nakon toga se zagreva na pari, ostavlja se sa strane.
Nako što se pavlaka dovoljno zgrejala u nju se dodaje istopljen želatin, vanila, promeša se. Ostavlja se da se ohladi do sobne temperature.
Trešnja se očiste od koštica.
Stavljaju se u posudu zajedno sa šećerom i sokom od limuna i stavljaju se na umerenu ringlu da prvovru oko 10 minuta. Vreme se meri nakon što smesa provri. Skidaju se sa ringle i pasiraju dok se ne dobije gladak sos. Procede se kroz gustu cediljku.
Dok se trešnje kuvaju, potapa se preostalih 5 grama želatina u hladnoj vodi na 5-10 minuta. Nakon toga se zagreva na pari u dodaje se u gotov sos od trešnje.
Ohlađena smesa se sipa u odgovarajuću šolju pod nagibom, podupire se u posudu za pečenje sa kuhinjskim ubrusom i ostavlja se u frižideru dok se ne stegne, može da se korisit i zamrzivač.
Nakon što se panakota stegla, sipa se ohlađeni sos od trešanja. Ponovo se stavlja u frižider, dok se smesa potpuno ne stegne. Pri servranju se garnira sa svežom mentom.