Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Voćna Torta»Francuska torta sa jagodama Frasier

Francuska torta sa jagodama Frasier

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Francuska torta sa jagodama Frasier
Fotografije: marcheva14
2 / 5
26/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Naše srce nije slobodno, ono je zauzeto i sačuvano za ovu traženu tortu sa jagodama koja pleni prvim pogledom"

Potrebni sastojci

  • Klasični patišpanj
  • jaja - 3 komada, L
  • šećer - 90 g
  • brašno - 90 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • Krem Muselin
  • sveže mleko - 500 ml
  • maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 230 g
  • jaja - 4 komada, L
  • brašno - 70 g
  • ekstrakt vanile - 1 kašičica
  • liker od trešanja - 35 ml
  • jagode - 500 g
  • kristal šećer - 60 g
  • želatin - 5 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165-170 stepeni;

Kalup sa prstenom prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje, i zidovima premazanim maslacem i posutim s malo brašna.

Patišpanj

Jaja se umute mikserom na srednjoj brzini sa šećerom, dok trostruko ne povećaju svoju zapreminu i ne postanu mekana i gusta. Za vreme mućenja se dodaje vanila. Brašno se proseje iznad posude sa smesom od jaja i dodaje se, pažljivo mešajući špatulom.

Smesa se sipa u kalup za torte sa prstenom, pažljivo se izgladi. Peče se na 165-170 stepeni otprilike 15-20 minuta dok čačkalica koja se zabode u testo ne bude suva. Vadi se, hladi se otprilike 10 minuta i vadi se na rešetku. Donji papir za pečenje se skida.

Krem Muselin

Mleko se zagreje sa polovinom šećera. Jaja se mute metalnom žicom za mućenje sa ostalom polovinom šećera, dodaje se i brašno, dodaje se i vanila. Lagano se sipa vruće mleko uz neprestano mešanje ili mućenje na slabom ubrzanju miksera.

Sipa se nazad u šerpu i krem se kuva na umerenoj ringli uz neprestano mešanje. Gotov krem se prebacuje u pljosnatu tepsiju, gusto obloženu folijom i ostavlja se da se u potpunosti ohladi.

Kada se krem ohladi, u delovima se dodaje maslac u kockicama i muti se mikserom dok se ne dobije glatka i homogena smesa. Dodaje se liker od trešanja, meša se.

U okrugli kalup se stavlja patišpanj. Oko zidova kalupa i patišpanja stavlja se acetatni papir ili papir za pečenje. Neka bude viši od zidova kalupa. Sirupira se šećernim sirupom ili likerom, razređenim s malo vode, kao što sam ja uradila, ne više od 5 supenih kašika.

Jagode se očiste, biraju se da budu približno jedne veličine i seku se na polovine. Ređaju se oko zidova kalupa jedna do druge, na patišpanj.

Krem se stavlja u fišek, iseče se da bude s malim otvorom i stavlja se prvo između jagoda, a zatim polovina od njega se raspoređuje po patišpanju. Preostale jagode se seku na kockice srednje veličine raspoređuju se na krem. Odozgo se stavlja ostali deo krema, zagladi se.

Tako spremljena torta se stavlja u frižider, da se stegne, otprilike 2, 3 sata, ostavila sam je celu noć.

U malu kaserolu se dodaje 5, 6 komada jagoda iseckanih na pola. Posipaju se šećerom po receptu i zalivaju se s 100 ml vode. Stavljaju se na umerenu ringlu da provre, otprilike 2, 3 minute. Procede se.

U malu posudu se sipa želatin i zaliva se s 3 supene kašike hladne vode. Ostavlja se da nabubri i nakon toga se dodaje u vruć sirup, meša se dok se u potpunosti ne istopi. Hladi se do sobne temperature.

Torta se vadi i preliva ohlađenom smesom od želatina, raspoređuje se, tako što se torta prekriva i bočno. Ponovo se stavlja u frižider dok se glazura u potpunosti ne stegne.

Krem Muselin je tzv. nemački krem sa maslacem koji se uvek pravi sa mnogo masalca. Može da se zameni i Šibust kremom, tako što se umesto maslaca u ohlađeni poslastičarski krem doda 250 g pavlake, umućene u sneg. Meša se špatulom i dodaje se 7-8 g prethodno rastvorenog želatina u malo vruće vode, po izboru je da li ćete koristiti te vrste krema.

Pratila sam recept tako kako je prikazano sa Muselin kremom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: