Način pripreme
Za pitu možete da koristite zamrznuto voće, ali prethodno odmrznuto. Takođe kajsije, trešnje ili slatko od nekog voća, ali tada šećer može da se smaji)
1. Meki maslac se muti sa šećerom i vanilom dok ne pobeli. Dodaje se jaje i brašno. U početku se radi mikserom, a posle se rukama oblikuje lopta testa. Uvija se u foliju i stavlja se u frižider na jedan sat.
2. Sirovo i očišćeno voće se stavlja na ringlu da provri sa esencijom badema i višnjevačom. Pomeša se šećer i skrob i dodaje se u voće. Meša se na ringli da se zgusne sos. Ohladi se.
3. Testo se deli na dva jednaka dela.
Iseče se krug od papira za pečenje veći nego što je prečnik posude za pečenje. Posipa se sa malo brašna i preko njega se razvija prva lopta testa. Testo treba da bude veće od posude za pečenje, da bi se napravila ivica.
Masna kora se prenosi u kalup zajedno sa papirom, okreće se i sklanja se papir. Buši se viljuškom.
4. Sipaju se ohlađene višnje i raspoređuju se ravnomerno.
5. Drugo testo se razvija na isti način i poklapa se preko voća. Pre nego što se poklopi malim kalupom iseku se mali krugovi, da dok se peče može dobro da isparava. Spoje se krajevi.
6. Maže se blago umućenim belancem i posipa se blago kristal šećerom. Peče se na 180 stepeni oko 25-30 minuta.