Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i šećer i mlakoj vodi. Promešajte i ostavite da nadođe.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte kiselo mleko, umutite dva jajeta sa solju, polovinom maslaca i mašću, rastopljenim zajedno i nadošao kvasac.
3. Zamesite testo na radnoj površini, dodajte brašno dok ne prestane da se lepi i dok ne postane glatko i elastično. Dok mesite, možete namazati i ruke, potapajte ih u preostalu masnoću. To će takođe sprečiti lepljenje i nećete preterati sa brašnom da testo ne bi postalo previše tvrdo.
4. Stavite testo u posudu, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 1 sat.
5. Pripremite nadev, izmrvite sir, iseckajte peršun i pomešajte ih. U njih možete dodati i 1 belance, koje će vam ostati od žumanca, koje je potrebno za premazivanje na kraju.
6. Razvucite na pravougaonu koru, obilno namažite rastopljenim maslacem i mašću, ravnomerno posipte nadevom i savijte. Razvucite lagano, ponovo namažite masnoćom, pospkite nadevom i savijte. Radite tako dok ne potrošite nadev.
7. Stavite u nauljan pleh namazanu pogaču, lagano savijte ka unutra četvrtaste ivice da biste zaoblili.
8. Ostavite mekanu pogaću da nadođe ponovo oko sat vremena ili dok lepo ne nadođe.
9. Namažite masnu pogaću sa sirom i peršunom umućenim žumancem sa malo vode i ulja i pecite u ugrejanoj rerni na 190 stepeni 35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu koricu.
Prijatno!