Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Masna pita sa sirom i peršunom

Masna pita sa sirom i peršunom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Masna pita sa sirom i peršunom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Najukusnija masna pogača, ne zato što je naša - prosto je predivna"

Potrebni sastojci

  • brašno - 520 g + za mešenje
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • kvasac - 20 g, svež
  • voda - 110 ml
  • kiselo mleko - 160 g
  • svinjska mast - 80 g
  • kravlji maslac - 50 g
  • sir - 260 g
  • peršun - 35 g, listovi
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer i mlakoj vodi. Promešajte i ostavite da nadođe.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte kiselo mleko, umutite dva jajeta sa solju, polovinom maslaca i mašću, rastopljenim zajedno i nadošao kvasac.

3. Zamesite testo na radnoj površini, dodajte brašno dok ne prestane da se lepi i dok ne postane glatko i elastično. Dok mesite, možete namazati i ruke, potapajte ih u preostalu masnoću. To će takođe sprečiti lepljenje i nećete preterati sa brašnom da testo ne bi postalo previše tvrdo.

4. Stavite testo u posudu, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 1 sat.

5. Pripremite nadev, izmrvite sir, iseckajte peršun i pomešajte ih. U njih možete dodati i 1 belance, koje će vam ostati od žumanca, koje je potrebno za premazivanje na kraju.

6. Razvucite na pravougaonu koru, obilno namažite rastopljenim maslacem i mašću, ravnomerno posipte nadevom i savijte. Razvucite lagano, ponovo namažite masnoćom, pospkite nadevom i savijte. Radite tako dok ne potrošite nadev.

7. Stavite u nauljan pleh namazanu pogaču, lagano savijte ka unutra četvrtaste ivice da biste zaoblili.

8. Ostavite mekanu pogaću da nadođe ponovo oko sat vremena ili dok lepo ne nadođe.

9. Namažite masnu pogaću sa sirom i peršunom umućenim žumancem sa malo vode i ulja i pecite u ugrejanoj rerni na 190 stepeni 35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu koricu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: