Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Sbriciolata sa trešnjama, rikotom i čokoladom

Sbriciolata sa trešnjama, rikotom i čokoladom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Sbriciolata sa trešnjama, rikotom i čokoladom
Fotografije: marcheva14
1 / 4
17/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Magično ukusna sbriciolata o kojoj svako može samo da mašta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, obično
  • maslac - 100 g, sobna temperatura
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 1 komad
  • so - prstohvat
  • šećer u prahu - za posipanje
  • nadev
  • trešnje - 400 g
  • rikota - 250 g
  • crna čokolada - 50 g
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Kalup sa prstenom 22-23 cm blago nauljen i obložen papirom za pečenje.

Trešnje se očiste od koštica. Ostavljaju se sa strane. Čokolada se iseče na grube komade. U posudi se pomeša rikota sa prosejanim šećerom u prahu, promeša se i dodaju se trešnje i komadići čokolade. Ostavlja se sa strane do njenog korišćenja.

U posudi se umuti jaje, šećer da se dobije pena, dodaje se so, sledi meki maslac u kockicama, ponovo se muti i manje u porcijama se dodaje brašno sa praškom za pecivo. Muti se mikserom na srednjoj brzini. Ako je testo previše suvo, dodaju se do 2 supene kašike hladne vode kako bi se oblikovao spoj.

Oblikuje se testo od kojeg se otkida jedna lopta i stavlja se u zamrzivač, kako bi moglo maksimalno da se stegne. Drugi deo - otprilike 2/3 testa se stavlja u kalup, oblikuje se dno i podiže se viši bord.

Sipa se smesa sa trešnjama, izravna se.

Zamrznuto testo se vadi i renda se na krupno rende na punjenje kako bi se oblikovale krupne mrve.

Peče se na 180 stepeni otprilike 25/30 minuta.

Vadi se iz rerne i pita sa trešnjama se hladi otprilike 30 minuta u samom kalupu, a nakon toga se skida prsten.

Sbriciolata sa trešnjama se u potpunosti hladi i po želji pre posluživanja se posipa s malo šećera u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: