Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Kalup sa prstenom 22-23 cm blago nauljen i obložen papirom za pečenje.
Trešnje se očiste od koštica. Ostavljaju se sa strane. Čokolada se iseče na grube komade. U posudi se pomeša rikota sa prosejanim šećerom u prahu, promeša se i dodaju se trešnje i komadići čokolade. Ostavlja se sa strane do njenog korišćenja.
U posudi se umuti jaje, šećer da se dobije pena, dodaje se so, sledi meki maslac u kockicama, ponovo se muti i manje u porcijama se dodaje brašno sa praškom za pecivo. Muti se mikserom na srednjoj brzini. Ako je testo previše suvo, dodaju se do 2 supene kašike hladne vode kako bi se oblikovao spoj.
Oblikuje se testo od kojeg se otkida jedna lopta i stavlja se u zamrzivač, kako bi moglo maksimalno da se stegne. Drugi deo - otprilike 2/3 testa se stavlja u kalup, oblikuje se dno i podiže se viši bord.
Sipa se smesa sa trešnjama, izravna se.
Zamrznuto testo se vadi i renda se na krupno rende na punjenje kako bi se oblikovale krupne mrve.
Peče se na 180 stepeni otprilike 25/30 minuta.
Vadi se iz rerne i pita sa trešnjama se hladi otprilike 30 minuta u samom kalupu, a nakon toga se skida prsten.
Sbriciolata sa trešnjama se u potpunosti hladi i po želji pre posluživanja se posipa s malo šećera u prahu.