Ratluk od pomorandže

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Ratluk od pomorandže
Fotografije: marcheva14
2 / 5
18/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
30
"Božanstvene arome i ukusa koji će vas naterati da sanjate da ovaj ratluk nikada ne nestane"

Potrebni sastojci

  • sok pomorandže - 400 ml
  • šećer u prahu - 200 g
  • pšenični skrob - 200 g
  • kokosove ljuspice - za uvaljivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomorandže se iscede i procedi se sok. Stavlja se u šerpu na vrlo umerenu ringlu, dodaje se šećer i skrob. Počinje energično da se meša, dok se ne skuva gust krem.

Smesa se sipa u male odgovarajuće porcelanske čašice, a svaka čašica se prethodno ispere ledenom vodom. Ovo se radi sa ciljem da se olakša vađenje ratluka.

Ostavljaju se u frižideru najmanje 2 sata.

Nakon toga se vadi ratluk tako što se čašice okreću

Komadi ratluka se uvaljaju u kokosove ljuspice.

Izvor: Turska kuhinja

Kada se pogledaju sastojci, svako će odlučiti da je krajnje elementaran recept za pripremu, ali na moje ogromno iznenađenje, pokazao se kao izuzetno težak i komlikovan recept.

Prvo mi je bilo izuzetno teško sa prevodom, nije bilo engleskih titlova, ali uspela sam da shvatim kako i šta da dodam. Procedila sam pomorandže, provukla sam ih kroz cediljku, stavila sam ih na umerenu ringlu, tako što sam dodala šećer i skrob i počela sam da mešam.

Izuzetno brzo se kuva gusti krem, ali na moje iznenađenje on se pretvorio u ogromne grudvice i zbog toga sam morala da ga bacim. Mogla sam da ga pasiram pasatorom, ali to nije bio moj cilj, htela sam da znam kako se pravi i zato sam počela ponovo, tako što sam još više smanjila ringlu. Ovog puta krem je ispao savršeno.

U prikazanom receptu gotov krem se sipa u male porcelanske čašice sa veoma zaobljenim dnom, ovalnim, iako kod kuće u mnoštvu njih nisam imala tačno takve, našla sam nešto odgovarajuće. Ostavila sam ih na 2 sata u frižideru, nakon toga su bili dovoljno stegnuti.

Pokušala sam da ih okrenem, kako bi spala stegnuta smesa, ali ništa se nije desilo, bilo je nemoguće. Zato sam je izvadila jednom kašičicom i još dok je smesa ledena, oblikovala sam u pločicu, tako što sam je blago razvila oklagijom između dva papira debljine oko 1cm, veoma je lepljiva smesa i nemoguće je da se radi bez papira, isekla sam okruglim metalnim kalupčićem. Brzo sam radila da se pločica ratluka ne bi otpustila, ali ukoliko postoji mogućnost da se ona ugreje, ponovo se stavlja, ali u zamrzivač na otprilike 15-20 minuta i biće pogodna za rad.

Oblikovane krugove, neki su i u drugom obliku, sam uvaljala u kokosove ljuspice.

Poređala sam ih.

Rezultat je neverovatno mirisan ratluk od pomorandže nežne, gotovo kristalne svetlo žute boje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: