Način pripreme
Dobro operite pomorandže za slatko. Oljuštite koru na tanke trake, izbegavajući beli deo, koji može dati gorak ukus.
Isecite kore na tanke trakice.
Oljuštite pomorandže, uklonite belu unutrašnju opnu i isecite segmente, vodeći računa da uklonite semenke.
Potopite niti šafrana u 2 kašike tople vode oko 10-15 minuta da oslobode svoju aromu i boju.
Pomešajte vodu i šećer u šerpi. Zagrevajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
Dodajte segmente narandže, koru i sok od limuna.
Smanjite vatru i ostavite mešavinu da se krčka oko 30-40 minuta, povremeno mešajući.
Dodajte potopljeni šafran zajedno sa tečnošću i ostavite slatko da se krčka još 10 minuta dok se ne zgusne.
Prelijte malo slatka na hladan tanjir. Ako kap zadrži oblik i ne teče, slatko je spremno. Ako je previše tečno, ostavite da se kuva još nekoliko minuta.
Vruće slatko sipajte u prethodno sterilisane tegle. Čvrsto ih zatvorite i okrenite naopačke oko 10 minuta da se dobro vakumiraju i zatvore
Slatko od pomorandže sa šafranom ima intenzivnu boju, neverovatan ukus i vrhunsku aromu. Da li znate koja su korisna svojstva šafrana i kako da napravite šafranovo ulje?