Način pripreme
1. Pripremamo sirup, stavljajući vodu i šećer na umerenu vatru. Sečemo pomorandže na tanke krugove i čim se šećer istopi spuštamo ih unutra. Ostavljamo sirup da vri 10-15 minuta smanjujući malo vatru. Pomorandže treba da omekšaju i puste sve arome, ali ne treba da se pretvore u kašu i naruše svoju celovitost.
2. Sklanjamo sa vatre, vadimo i cedimo krugove voća i ostavljamo sa strane.
3. U posudi umutimo jaja sa šećerom, dok ne pobele i skoro utrostruče obim. Direktno preko njih sejemo brašno sa praškom za pecivo i mešamo pažljivo drvenom varjačom.
Dodajemo rastopljeni maslac, bademe, zrnca kardamoma i narendanu koru pomorandže i ponovo mešamo.
4. Okruglu posudu za pečenje prečnika 25 cm pokrivamo papirom za pečenje, aluminijumskom folijom ili jednostavno podmažemo obilno.
Ređamo krugove pomorandže po dnu i zidovima posuda pritiskajući ih blago da se zalepe. Preko njih sipamo smesu za kolač i pečemo na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
5. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi blago na rešetki (4-5 minuta) nakon toga okrećemo i sirupiramo.
Ostavljamo da se potpuno ohladi pre nego što serviramo.
Kolač je pogodan za lak dezert sa svojom svežom i nenametljivom aromom! Tekstura mu je nežna i topi se u ustima.
Spremala sam ga i bez badema, povećavajući malo količinu brašna. Rezultat je isto toliko raskošan. Nadam se da ćete probati, podeliti i nek vam je slatko!