Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Obrnuti mafin sa borovnicama

Obrnuti mafin sa borovnicama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Obrnuti mafin sa borovnicama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Ovaj recept će bukvalno promeniti vašu predstavu o mafinima"

Potrebni sastojci

  • Sos od borovnica
  • borovnice - 200 g, sveže ili zamrznute
  • šećer - 150 g, kristal
  • voda - 1 kašika
  • Testo
  • brašo - 260 g, belo
  • šećer - 100 g, kristal
  • prašak za pecivo - 2 1/4 kašičice
  • soda - 1/2 kašičice
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice, narendan
  • sveže mleko - 240 ml, sa sobne temperature
  • jaje - 1 komad, sa sobne temperature
  • vanila - 1 komad, ekstrakt
  • maslac - 55 g, istopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni.

Kalup za mafine sa 12 gnezda - mnogo dobro namazanih.

Radi se kašikom.

Sos od borovnica:

1. U posudu sa debelim dnom na umerenu vatru se stavlja voće, šećer i kašika vode. Promeša se, dok se šećer ne istopi i ostavlja se da se blago krčka oko 10-12 minuta. Treba da se dobije dobar, težak sos od borovnica. Ostavlja se sa strane.

2. U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo, so i muskatni oraščić. Promeša se žičanom mutilicom.

3. U posudi se žicom umuti jaje, mleko, vanila i smesa se dodaje u brašno. Promeša se špatulom dok se sastojci ne iskombinuju.

4. Kašičicom se u svako gnezdo sipa sos od borovnice, pri čemu se dobro rasporedi. Odozgo se kašikom za sladoled ili običnom kašikom sipa osnovno testo.

Peče se na 200 stepeni oko 14-17 minuta. Ohladi se oko 7-10 minuta i odmah se izvadi i okreće na rešetku. Serviraju se sa sladoledom ili kuglom pavlake.

Izvor: joy of baking

Beleška: Koristila sam zamrznuto voće. Nije mi bila dovoljna gramaža borovnica i dopunila sam sa malo trešanja, to se nije odrazilo na kvalitet ukusa. Šećer u sosu sam smanjila do 100 g, takođe i šećer u osnovnom testu na 50 g i sasvim je dovoljno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: