Način pripreme
Rerna - 200 stepeni.
Kalup za mafine sa 12 gnezda - mnogo dobro namazanih.
Radi se kašikom.
Sos od borovnica:
1. U posudu sa debelim dnom na umerenu vatru se stavlja voće, šećer i kašika vode. Promeša se, dok se šećer ne istopi i ostavlja se da se blago krčka oko 10-12 minuta. Treba da se dobije dobar, težak sos od borovnica. Ostavlja se sa strane.
2. U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo, so i muskatni oraščić. Promeša se žičanom mutilicom.
3. U posudi se žicom umuti jaje, mleko, vanila i smesa se dodaje u brašno. Promeša se špatulom dok se sastojci ne iskombinuju.
4. Kašičicom se u svako gnezdo sipa sos od borovnice, pri čemu se dobro rasporedi. Odozgo se kašikom za sladoled ili običnom kašikom sipa osnovno testo.
Peče se na 200 stepeni oko 14-17 minuta. Ohladi se oko 7-10 minuta i odmah se izvadi i okreće na rešetku. Serviraju se sa sladoledom ili kuglom pavlake.
Izvor: joy of baking
Beleška: Koristila sam zamrznuto voće. Nije mi bila dovoljna gramaža borovnica i dopunila sam sa malo trešanja, to se nije odrazilo na kvalitet ukusa. Šećer u sosu sam smanjila do 100 g, takođe i šećer u osnovnom testu na 50 g i sasvim je dovoljno.