Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Tartalete»Tartalete sa borovnicama i malinama

Tartalete sa borovnicama i malinama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Tartalete sa borovnicama i malinama
Fotografije: Ivelina
1 / 4
16/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Kada vaša prijateljica predloži da pređete na dijetu, počastite je ovim tartaletama kako biste izbacili te lude misli iz njene glave"

Potrebni sastojci

  • testo za tartalete
  • žumanca - 1 komad
  • maslac - 60 g
  • šećer u prahu - 25 - 30 g
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo 1/2 kašičice
  • brašno - 150 g
  • krem
  • žumanca jajeta - 2 komada/ 3 komada, ukoliko ima više tartaleta, koristite veću gramažu sastojaka
  • šećer - 30 g - 50 g ili med - 1 - 2 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 komad ili esencija ruma
  • sok pomorandže - 60 - 120 ml /mleko/ - tečna pavlaka - Pravim sve tri varijante
  • krem sa maslacem
  • kravlji maslac - 120 - 200 g
  • šećer u prahu - 50 - 100 g
  • esencija - rum, vanila (koristim rum)
  • crna čokolada - 60 - 100 g, od 70%
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremam testo u posudi u koju stavljam prosejano brašno sa praškom za pecivo, hladni maslac u komadićima, žumance, šećer. Umesim brzo i zavijam u foliju, stavljam na 20-30 minuta u frižider ili na 10 minuta u zamrzivač.

Kada se stegne, razvijam testo, kalupčićima isečem kružiće, rasporedim u kalupe pritiskanjem, izbockam testo viljuškom na nekoliko mesta. Stavljam u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni.

Pečem, gledajući da postanu sasvim blago rozikasti, ali da ne dostignu rumenu boju (neprestano nadgledam, dok se ne ispeku). Kada su gotovi, ostavljam ih sa strane da se ohlade.

Pripremam prvo krem sa žumancima i u ovom slučaju sa pavlakom. Dva žumanca umanca mutim sa šećerom na minut (ako koristim med, samo žumanca i na kraju u blago ohlađeni krem dodajem 1 supenu kašiku meda), posudu stavljam iznad posude sa vrućom vodom i neprekidno mešam, rignla treba da bude na srednjem ili slabom stepenu

Da se ne bi skuvala žumanca, voda ne treba da provri. Smesa se zgušnjava i izglanca, na kraju dodajem 1-1/2 kašičice maslaca.

Ostavljam da se ohladi, ukoliko žurim, stavljam ga u zamrzivač na 5-10 minuta.

Dolazi red na čokoladu, istopim je sa kockicom maslaca na ringli ili iznad posudice sa vrućom vodom, sipam u tartalete, koje ću pripremite s njom i sa kremom od maslaca.

Krem od maslaca

Maslac na sobnoj temperaturi se muti dok ne pobeli. Dodajemšećer u prahu, nastavljam sa mućenjem dok se ne dobije sipkasta i glatka konzistencija. Aromatizujem rumom i istopljenom čokoladom - 1 supena kašika u ovom slučaju, ali može i samo maslac. Ostavljam na hladnom.

Istopim na vodenoj pari - 60-100 g crne čokolade za jedno punjenje tartaleta. Na fotografijama se vidi da su špricane maslacem i punjenjem od čokolade. Druge kremom od pavlake i žumanca.

Sačekam da se kremići malo stegnu i dekorišem malinama, borovnicama i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: