Način pripreme
Rerna 180 stepeni.
Duboka i široka posuda za pečenje.
1. Karamel
Sipajte šećer u tepsiju prema receptu za karamel. Istopite dok se ne karamelizuje. Sipajte u kalup i rasporedite je i duž zidova. Ovo je važno i ideja je da prilikom okretanja flana njegovi zidovi budu prekriveni karamelom.
2. Baget je dobro da sedi najmanje dva dana, da bude stariji kako bi mogao dobro da upije mleko. Prvo francuski hleb isecite na kocke i prelijte ga mlekmo. Dobro promešajte da kockice hleba upiju mleko. Ako proocenite da je nedovoljno mleka, možete dodati još nekoliko kašika.
Jaja umutite žicom, dodajte koru limuna i šećer. Smesu prelijte preko kockica hleba. Promešajte dobro. Sipajte celu smesu u kalup na karamel, skoro do vrha kalupa.
Pecite u vodeoj kupci na 180 stepeni oko 60 minuta, a odozgo treba da se lepo ispecče. U zavisnosti od rerne, možete da pečete manje ili više.
Izvadite flan iz rerne i ostavite ga da se kratko ohladi. Okrenite na odgovarajući tanjiru. Poslužite sa kuglom umućene pavlake ili sladoleda.
Veoma često ostaje višak hleba i on se baca. Pronašli smo pravi recept za flan sa blago ostarelim belim hlebom. Rezultat je vrlo dobar slatkiš, sočan i divnog ukusa karamela.