Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Krempita sa karamelizovanim jabukama

Krempita sa karamelizovanim jabukama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Krempita sa karamelizovanim jabukama
Fotografije: marcheva14
1 / 2
27/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Top predlog za ukusan desert"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine
  • maslac - 125 g
  • krem
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 8 kašika
  • brašno - 8 kašika
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • Glazura od belanaca
  • belanca - 4 komada
  • šećer - 50 g
  • šećer - 3 kašike, za karamel
  • jabuke - 4 komada, srednje veličine
  • maslac - 20 g
  • smeđi šećer - 3 kašike
  • sušeno voće - 50 g, miks suvog grožđa, brusnica, po izboru
  • rum - za natapanje suvog voća
  • cimet - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Sušeno voće se preliva sa 2-3 poklopca ruma, promeša se i ostavlja jedan sat.

Jabuke se oljušte, očiste i iseku na srednje velike kocke. Stavljaju se u široki tiganj sa šećerom i maslacem. Mešaju se povremeno dok se ne karamelizuju i nema preostale tečnosti, ali da ostanu u kockama. Sklanjaju se sa ringle, posipaju se sa dva prstohvata cimeta i ostavljaju se sa strane.

U zagrejanu rernu na 180 stepeni se stavlja široka posuda za pečenje sa 125 g maslaca. Ostavlja se da se istopi i da promeni svoju boju. Izvadi se i preko njega se iskidaju kore na parčiće (da bi bilo lakše i brže koristila sam kuhinjski nož).

Promešaju se da se dobro umažu parčići kora i zapeku se u rerni dok ne postanu zlatasti, dok se povremeno tokom pečenja promešaju. Nakon što se dobije skoro ravnomerna zlatasta boja izvade se i ohlade.

U šerpu se sipa polovona šećera i sipa se mleko. Stavlja se na umerenu ringlu, da se zagreje do tačke ključanja.

U posudi se umute žumanca sa brašnom i preostalim šećerom, dodaje se i nekoliko kašika mleka da se dobije kaša. Sipa se vruće mleko i uz neprestano mešanje se skuva krem. Sklanja se sa ringle i dodaje se vanila.

Sipa se preko ohlađenih kora. Odozgo se raspoređuju jabuke i isceđeno suvo voće. Blago se promeša.

Pokriva se folijom i ostavlja se u frižideru tokom jedne noćei, da se sjedine sastojci.

Pre serviranja se sprema glazura od belanaca. Belanca se umute u čvrst sneg.

Na umerenoj ringli se topi šećre dok ne postanezlatast karame i u mlazu, uz neprestano mešanje na najvećoj brzini se dodaje karamel. Nakon čto se sav doda muti se još 3-4 minuta.

Glazura se stavlja u špric sa željenim nastavkom i našpricaju se preko kolača loptice - ružice, po izboru.

Gorionikom se prelazi preko belančane glazure dok se prijatno ne zarumeni ili se stavlja u rernu na 180 stepeni sa gornjim grejačem dok vrhovi ne postanu braonkasti.

Seče se na veće kvadrate i servira se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: