Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolači za goste»Napuljski kolač od maslaca sa trešnjama Amarena

Napuljski kolač od maslaca sa trešnjama Amarena

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Napuljski kolač od maslaca sa trešnjama Amarena
Fotografije: marcheva14
1 / 2
11/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Pozovite goste ili počastite sebe napuljskim kolačima od maslaca - odmah vam dajemo recept"

Potrebni sastojci

  • Testo od maslaca
  • brašno - 400 g, belo
  • šećer - 160 g, kristal
  • jaja - 2 komada + 2 komada žumanaca
  • maslac - 180 g, ohlađeni
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • Nadev
  • piškote - 350 g
  • trešnja amarena - 100 g
  • filirani bademi - 1 supena kašika
  • i još
  • džem od trešanja - 200 g
  • kakao - 3 supene kašike
  • liker od višanja - 40 ml
  • Glazura
  • sirup od trešanja - 1 supena kašika, od slatkog
  • belanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 170 stepeni;

Pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje.

Trešnja Amarena je velika tamno crvena ušećerena trešnja, koja se uglavnom koristi za dekoracije i za neke nadeve u slatkišima.

Piškote se samelju u blenderu da se dobije prah. Sipaju se u posudu i u njih se dodaju trešnje, iseckane na polovine, džem, promeša se i dodaje se liker od višanja, kakao i filirani badem. Mesi se kao testo rukom. Smesa postaj eteška, vlažna i lepljiva. Ostavlja se sa strane.

U mikser se sipa brašno, maslac u kockicama, protrlja se prstima i pretvara se u mrve. Dodaju se i ostali sastojci, muti se na srednjoj brzini dok se ne oblikuje lopta testa. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 30 minuta.

Nakon što je dovoljno ohlađeno testo, razvija se u pravougaonik na papiru za pečenje otprilike 3-4 mm.

Sa njegove druge strane se stavlja nadev u sredinu, oblikuje se rukama u rolat, koji se spljeska rukama, da nije podignut, i bočne stranice testa se uvijaju oko nadeva. Dve strane testa se sređu jedna do druge, ali ne se preklapaju. Višak testa se odseče. Ostatak od testa može da se koristi za oblikovanje malih keksića od maslaca.

Oblikovani slatki rolat se okreće, tako da oznaka bude sa donje strane. Ostavlja se sa strane na papir za pečenje.

Belance se muti sa šećerom u prahu dok se ne fobiju meki vrhovi. Pločastim nožem se prekriva rolat samo sa gornje strane. Ostavlja se na 15 minuta na hladnom, dok se glazura ne osuši.

Sirup od trešanja se stavlja u mali fišek. Dugačikim drvenim štapićem se prelazi odozgo preko glazure u linijama po dužini, koliko je potrebno da se označe.

Pomoću fišeka se prelazi u ovaom uskom koritu sa slatkom, ovo je vrsta dekoracije. Može da se pospe i malo filiranig badema.

Oštrim nožem se seku kolači otprilike 3-3.5 cm.

Ređaju se ispravljene u tepsiju za pečenje sa malim rastojanjem jedna od druge.

Peče se na 170 stepeni otprilike 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: