Način pripreme
1. Umutite jaja sa šećerom i u njih dodajte uz neprestano mućenje ulje i dulse di leće. Poslednje može da se zameni kondenzovanim mlekom, ali kolač od jabuke neće imati karamel notu, zato u tom slučaju može da se doda druga aroma kao vanila, cimet ili oba.
2. Sameljite u blenderu oljuštene i očišćene jabuke sa sokom od limina.
3. U smesu od jaja sipajte samlevene bademe i jabuke i brašn u porcijama sa praškom za pecivo. Mešajte dok se ne usvoje i na kraju stavite pola filetiranih badema.
4. Rasporedite smesu u dve posude za pečenje, pokrivene blago namazanim listom papira za pečenje, približne veličine 25/15 cm. Pospite smeđim šećerom i preostalim filetiranim bademima.
5. Ispecite dve kore na 180 stepeni i prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta ili dok ne dobiju zlatastu preplanulost. Metoda provere drvenim štapićem ovde možda nije uspešna, jer je kolač mokar i sočan iznutra i zalepiće se za čačkalicu u svakom slučaju.
6. Salekajte da se dva dela kora od jabuka i badema prohlada i onda ih odvojte od papira.
Stavite jednu u posudu, namažite slatkom. Moje domaće slatko od jabuka i dunja je gušće, zato razređujem sa malo vode, tako se i kolač natopi još i postaje još sočniji.
7. Stavite i drugu koru i glazirajte fiinim slojem slatka za sjaj.
8. Za ukras i hrskavu završnicu zapecite na suvom tiganju zrnca prosa, dok blago ne porumene i ne počnu da pucaju kao kokice.
Pospite njima ukusni kolač i zalepiće se po površini.
Nek vam je slatko uz ovaj kolač sa jabukama, prosom i bademima!