Način pripreme
Sok i kora pomorandže se pomešaju sa sušenim kajsijama i ostavljaju se u frižideru na 12 sati, nakon čega se pretvaraju u pire pomoću blendera.
Mažemo posudu za pečenje od 23 cm i ostavljamo sa strane.
U gornjoj posudi mutimo maslac i šećer, nakon toga dodajemo žumanca, mutimo opet mikserom.
Stavljamo griz, bademe i skroz na kraju pire od kajsija sa sokom od pomorandže i korom.
Mutimo belanca, dok ne dobijemo sneg, i pomešamo sa testom. Stavljamo u posudu za pečenje i pečemo kolač sa grizom na 180 stepeni oko 40 minuta.
Spremamo sirup. Mešamo na ringli dok se šećer ne istopi i ostavljamo sa strene.
Nakon što je ukusni kolač gotov, ostavljamo da odstoji 5 minuta, prebacujemo u tanjirić i prelivamo sirupom.
Mutimo pavlaku, stavljamo preko kolača sa grizom, bademima i pistaćima i odozgo posipamo pistaćima.