Zdrav božićni keks

TanyaGyurovaTanyaGyurova
Kuvar
751862639
Zdrav božićni keks
Fotografije: TanyaGyurova
1 / 8
21/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
5
"Uz zdrav božićni keks nema opasnosti da ćete preterati sa jedenjem tokom praznika"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - oko 400 g (brašno od spelte)
  • maslac - 100 g (može i kokosovo ulje)
  • braon šećer - 150 g
  • jaje - 1 komad
  • kakao - 1 kašičica (može brašno od rogača)
  • vanila - 1 komad
  • orasi - 1/2 šolje, mleveni
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir u prahu - 1 kašičica
  • čija - 1 kašičica
  • laneno brašno - 1 kašičica (po želji)
  • susamovo brašno - 1 kašičica (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac se umuti sa šećerom dok ne pobeli.

Dodaju se jaje i vanila, opet se dobro promeša.

Dodaju se suvi sastojci, pri čemu nije obavezno da se stave svi nabrojani gore.

Mešaju se dobro i dodaju se mleveni orasi.

Dobijeno testo se razvija u keks debljine pola centimetra i prave se oblici po želji.

Ređaju se u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i peku se na 180 stepeni dok ne postaniu zlatasti oko 15-20 minuta.

Dekorišu se po vašem ukusu sa bojama za kolače ili tečnom čokoladom, ali su lepi i bez dekoracije.

Zdrav božićni keks je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Odlični su.
21.12.2020 19:35