Način pripreme
Možda ćete se iznenadite, ali u potpunosti je moguće da napravite karamel i bez šećera.
Ovaj desert se priprema jednostavno i brzo, tako što je što je potrebno samo da pomešate sastojke za njega i da zagrevate dok se ne dobije lepa zlatkasta boja i mali mehurići.
Neće oduzeti više od pet minuta na umerenoj ringli tako što s vremena na vreme treba da se meša.
Imajte u vidu da se neće stvrdnuti kao klasični, ali možete da polijete krem karamеl nakon što se okrene u tanjir. Ako se ipak dobije gušći, direktno sipajte u čašice za desert.
Za krem dobro umutite jaja i u njih dodajte steviju. Sipajte ih u zagrejano mleko i promešajte. Ako je potrebno, dodajte još stevije za više slatkoće.
Sipajte direktno u odgovarajući vatrostalne čašice ili kao što smo već spomenuli - sa malo do dobijenog krema na dno.
Poređajte čaše u tepsiju sa sipanom vodom u njoj - tečnost treba da stigne do polovine kalupa. Krem karamel pecite na 130 stepeni na otprilike 90 minuta.
Ostavite da se ohladi u isključenoj rerni i nakon toga stavite u frižider da bise ohladio.
Krem okrenite na tanjirić. Ako se ne odvoji od čaše, lagano pređite tankim nožem po rubovima. Zalijte sa još karamela, po želji.
Krem karamel sa stevijom i agavom za dijabetičare je gotov.