Krem karamel za zaljubljene

25/04/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj6079
"Ako vas voli, počastiće vas krem karamelom za zaljubljene "
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano117
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • rum - 4 kašike (sa konjakom ispadne takođe veoma dobro)
  • mleko - 4 šolje
  • pavlaka - 2 šolje
  • štapići vanile - 2 komada
  • jaja - 8 krupnih
  • žumance - 1 komad
  • Za preliv
  • jagode - 300 g
  • šećer - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremam silikonske kalupe - srca. Stavljam ih u posudu za pečenje i nalivam hladnu vodu, da pečem krem na pari.

Zagrevam rernu na 150 stepeni.

Mešam pavlaku i mleko u srednje dubokoj šerpi. Dodajem štapić vanile i rum (po želji dodajte i druge arome, kao što su korice pomorandže ili kafa).

Zagrevam smesu, sklanjam s ringle, pokrivam šerpu i ostavaljam mleko da upije aromu vanile. Mutim jaja i šećer dok se šećer potpuno ne rastvori.

Vadim štapić vanile iz mleka i procedim ga kroz cediljku u jaja u tankom mlazu, uz neprestano mešanje. Pečem krem na vodenoj pari 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.

Za to vreme u malu posudu stavljam jagode i šećer, kuvam oko 10 minuta i ostavljam da se ohladi. Vadim posudu s posudicama iz rerne i ostavljam krem 4 minuta da se stegne.

Oslobađam krem iz kalupa. Serviram ga okrenut dnom na gore i garniran sa sosom od jagode.

Čuvam kremiće u frižideru. Ostavljam ih da odstoje jednu noć.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar