Način pripreme
Pavlaka i šećer se zagreju na umerenoj ringli uz neprestano mešanje dok ne provri. Isključi se temperatura ringle i sipaju se bademi i orasi.
Energično se meša dok se ne dobije teška, gusta smesa, orašasti plodvi treba u potpunosti da upiju svu tečnost i de se pretvore u tešku gustu masu.
Ako se koristi standardni mali kalup za kolače, potrebno je da se u potpunosti obuče u papir za pečenje.
Malo teško se dobija, zato što se on kreće, nestabilan je, zato se unapred pravi u loptu, dobro se zgnječi i dobro se natopi pod vodom.
Dobro se istisne i već mirno može da se rasporedi u kalup za kolače. Ukoliko se koristi silikom, ova procedura sa papirom nije neophodna.
Preferirala sam da koristim mali metalnu kalup za kolače i da ga prekrijem papirom, kako sa gore podelila, da bih bila sigurna nakon toga u dobro vađenje turona od badema.
Tako pripremljena smesa se stavlja na 24 sata u frižider, treba dobro da se stegne. Nakon što se turon od badema iseče na pravougaone komade.
Recept sam skinula sa španskog kulinarskog sajta i ovo je tipičan španski desert koji obavezno sprema za Božić, ali naravno da ga ima sve vreme tokom godine.
Turon (Turron) je malo zadovoljstvo od bademovog testa i šećera. Može da se pripremi u pravougaonom kalupu, okruglom, po izboru je. Osnovni proizvođači turona su oblasti Alikanete, Valencija, Lirida.
Ovaj predivni jednostavni recept su doneli Arapi uglavnom u Španiju i Italiju. Tokom godina postao je popularan sve više na proslavama i tradicionalnim praznivanjima za Božić.
Godine 1881. u provinciji Valensije se pojavljuje kao ušećereni bademi i u gradu Kasinos, ista oblast, počinje majstorska proizvodnja pripremanja turona.
U početku je bio sa žumancem, medom i krokanom, i sa sortama mekog i čvrstog turona, ili u obliku marcipana.
U naše vreme Španija je prva po proizvodnji turona u svetu, marcipana i božićnih kolača. Na nekim mestima se naziva Nuga i svaka oblast ima svoj recept za proizvodnju ovog veličanstvenog kolača.
Nude se različite vrste turona sa orašastim plodovima - orasima, bademima, sa čokoladom, sa tartufima, kokosom, sa ukusom kafe i još, i još, ali nezavisno od toga koji ćete probati, ovo će uvek ostati raskošan desert.