Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Alva»Tradicionalni božićni Turon od badema

Tradicionalni božićni Turon od badema

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Tradicionalni božićni Turon od badema
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Odličan poklon za bližnje i slatkiš za goste - božićni turon od badema"

Potrebni sastojci

  • bademi - 300 g, sirovi oljušteni
  • šećer - 250 g
  • cimet - 1 kašičica
  • kora od limuna - 4 ivice, samo žuti deo
* merne jedinice

Način pripreme

U Španiji se turon tradicionalno nalazi na svakoj trpezi za Božić, Badnje veče i Novu godinu.

Servira se zajedno sa tipičnim kolačem od maslaca - Polvoroni, slatkim Masapanom i sajderom od jabuka - sidra.

Neminovno kralj božićnih ukusa je turon. On može biti različitih vrsta mek i tvrd, od badema, kikirikija, oraha, čokolade, kokosa, od žumanaca i drugihkombinacija.

Jedan od najtipičnijih je mekani turon od badema koji vam predstavljamo u ovom receptu. Može se naći pod imenom Turron blando ili Turron de piedra.

Osim kao tradicionalni desert na prazničnoj trpeti, može se servirati uz popodnevnu kafu za raskoš, kao i da se pokloni kao originalni poklon vašim omiljenim ljudima. Osim toga ovaj turon je idealan za pravljenje raznih museva, kremova, soseva i komponenti uz torte, keksića ili slatkiša.

I još jedno pojašnjenje da biste ga bolje uvideli - Turon je jedna vrsta alve.

Da biste ga pripremili pratite ove korake:

1. Ispecite bademe 20 minuta na 180 stepeni, nemojte ugrevati rernu prethodno.

Ostavite bademe da se ohlade bar 2 sata.

2. Stavite u blender šećer sa koricama limuna i stavite da se fino samelju.

3. Stavite bademe i deo cimeta i ponovo sameljite dok ne dobijete glatku pastu. Ako se zalepi po ivicama uređaja, spustite na dole i ponovo zavrtite dok ne dobijete pastu.

Ukoliko ne želite da se osećaju komadi badema u turonu, možete odvojiti nekoliko orašastih plodoca i da ih dodate izmrvljene na kraju.

4. Uzmite silikonski kalup ili drvenu kutijicu pravougaonog oblika 20/10 cm i pokrijte slojem acetatnim ili drugim papirom za kolače, koji ne propušta masnoću.

Ako je sa božićnom dekoracijom, još bolje. Ivice papira neka izlaze van kalupa da bi se turon uvio nakon toga, posebno ako je za poklon. Pospite preostalim cimetom u prahu.

5. Sipajte pastu od badema u kalup i pritisnite obrnutom stranom kašike dok ne postane kompaktan, tvrd i sabijen blokčić. Ostavite 1 sat.

6. Gotov tradicionalni božićni Turon od badema možete konzumirati istog dana tako što ćete ga iseći na komade. Međutim, najlepše je kada odstoji bar 3-4 dana.

Neka vam je slatko i praznično!

* Uz slike prilažem i kako izgledaju moji kalupi za turon koje možete lako naći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti