Način pripreme
Ovaj ukusan sos za ribu traži strpljenje i preciznost tokom pripreme, ali je rezultat dovoljna nagrada za uloženi trud.
Maslac treba da bude na sobnoj temperaturi.
U maloj posudi zagrejte vodu do ključanja. bademe ubacite u vrelu vodu i sklonite posudu sa vatre. Nakon 15 minuta ocedite vodu ili izvadite bademe rešetkom. Ostavite ih da se ohlade.
Oljuštite opnu sa badema i izgnječite ih u avanu do kaše. Možete da uzmete i seckane bademe, pa da izbegnete kuvanje i da pređete direktno na pravljenje kaše.
Postepeno sipajte šolju vrele vode. Koristite vodu u kojoj ste kuvali bademe.
Nastavite da mešate. U ovom trenutku, ako želite, možete koristiti pasator.
Odvojite žumanca.
Umutite mekani maslac i u njega, jedno za drugim dodajte žumanca uz mućenje. U ovu smesu dodajte pripremljeno mleko od badema i sve dobro promešajte. Začinite sa 3 kašike soka od limuna, dodajte šećer i so.
Smesu stavite na vatru u malu šerpicu i neprestano mešajte žicom. Sačekajte da počne da kluča i odmah sklonite sa vatre.
Žumanca na ovaj način prolaze kroz termičku obradu i sos od badema za ribu može da se pripremi i dan ranije i da se čuva u frižideru.
Sos od badema za ribu ima neverovatan ukus i miris.