Način pripreme
Oljuštite kruške, zadržavajući drške. Isecite im dno tako da mogu čvrsto stajati uspravno i odozdo što pažljivije očistite seme, jer vam je cilj očuvanje njihovog oblika i integriteta.
Zagrejte vodu, vino i šećer do tačke ključanja i smanjite toplotu na minimum. Potopite kruške u tečnost uspravne do drški. Da biste to uradili, morate koristiti odgovarajuću posudu sa dnom dovoljno širokim da stanu sve kruške i da kruške budu uspravne, ali i dovoljno duboku posudu da tečnost pokrije kruške.
Ako su plodovi dobro sazreli, poširajte ih 5-10 minuta, pazeći da se ne raspadnu. A ako su tvrde, što je poželjnije u ovom receptu, poširanje može trajati od 20 do 30 minuta.
Zatim ih pažljivo uklonite iz tečnosti i ostavite da se ocede i ohlade. U međuvremenu pripremite karamel sos tako što ćete šećer karamelizovati sa maslacem na laganoj vatri da ne zagori i na kraju dodajte pavlaku.
Pazite, karamel prska i takođe je vrući karamel veoma opasan. Poslužite kruške prelivene karamel sosom. Ovo nije klasični francuski recept u kojem se kruške poširaju u crnom vinu i aromama i poslužuju se u njemu ili prelivene sosom od vanile.
Ali različiti načini za pripremu poširanih krušaka postoje i prisutne su u meniju većine gurmanskih restorana. Ja ih lično smatram izvrsnim desertom.