Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Poširane kruške»Poširane kruške Lepa Jelena

Poširane kruške Lepa Jelena

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Poširane kruške Lepa Jelena
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Legenda kaže da Trojanski rat nije počeo zbog lepe Jelene, nego zato što je Paris pojeo Menelajeve poširane kruške"

Potrebni sastojci

  • kruške 6 komada
  • voda - 1 litar
  • šećer - 500 g
  • crna čokolada - 150 g
  • pavlaka - 120 ml, sa visokim procentom mlečne masti
  • vanila - 1 štapić
  • cimer - 1 štapić
  • zvezdasti anis - 2 komada
  • zrna kakaoa - nekoliko prstohvata suvi čaj
  • kora od limuna - parče cele kore
  • kora od pomorandže - parče cele kore
  • rum - 1 čep
  • menta - struk
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pomešajte šećer i vodu i stavite na umerenu vatru. Mešajte dok se šećer ne rastopi Dodajte vanilu i sve druge navedene arome. Smanjie vatru i ostavite da se krčka.

2. Za to vreme oljuštite kruške, ali sačuvajte peteljke. Pažljivo odsecite dno, tako da stoji uspravno. Kuvajte ih u sirupu, poklopljene, oko 20-30 minuta ili dok tanak nož slobodno prolazi kroz krušku.

Izvadite i stavite u đevđir da se ocede. Ostavite da se ohlade u frižideru. Rastopite čokoladu na pari, dodajte i pavlaku. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

3. Servirajte krušku lagano uvaljanu u toplu čokoladu.

4. Menta je za ukras.

Napomena: Mogu samo da zahvalim kuvarici Kremeni Rusevoj. Raskošne kruške, sa različitim mirisima. Sočne, mirisne i preliv od čokolade im stoji predivno.

Mogu da se serviraju sa kuglom umućene pavlake ili kuglom sladoleda, ali meni su i ovako lepe, tako da je to potpuno nepotrebno.

Kruške koje sam koristla su sa debelom žuto-zelenom korom, sorta Viljamovka. Treba da budu dobro zrele, čvrste da se ne bi raspale prilikom poširanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Top recepti