Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Keks torta»Desert od čokolade i keksa

Desert od čokolade i keksa

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Desert od čokolade i keksa5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Sjajan desert od čokolade i keksa - malo radosti u sivom danu"

Potrebni sastojci

  • keksovi - 450 g, tip Petit Beurre
  • kravlji maslac - 230 g, bez soli
  • šećer - 115 g (½ šolje)
  • kakao - 34 g (4 supene kašike)
  • sveže mleko - 250 ml (1 šolja)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • Za ukras
  • tečna čokolada - 1 teglica, Nutela (od 350 g)
  • čokoladne mrvice
  • čokolada - izrendana
  • orasi - mleveni ili celi (ili lešnici)
* merne jedinice

Način pripreme

Keks se izlomi na 4. Nemojte se brinuti ukoliko se za vreme lomljenja usitne na više komada, ali nemojte ga mrviti ili izlomite namerno na više komada, zato što desert postaje zbijen.

U odgovarajućoj posudi se pomešaju maslac, šećer, kakao i sveže mleko. Stavljaju se na ringlu i neprastano se mešaju dok se maslac i šećer ne istope.

Ukoliko koristite kore citrusa ili začine (mahune vanile, cimet, anis i drugo, dodajte ih u ovoj etapi, kako bi pustili svoj miris prilikom zagrevanja.

Nije obavezno da smesa vri, prosto svi proizvodi moraju homogeno da se pomešaju. Skida se sa ringle, dodaje se vanila i meša se.

I tako, čokoladna smesa se sipa u izlomljeni keks. Dobro se pomešaju pomoću drvene kašike.

Dobijena smesa se sipa u prethodno pripremljeni kalup za torte. Dobro bi bilo da bude obložen folijom kako bi se lakše izvadila.

Zaglađuje se kašikom, tako što se lagano pritiska da ne ostaju šupljine (šuplje površine). Ostavlja se da se ohladi i keks torta se stavlja u zamrzivač na 2 sata.

Nakon 2 sata se vadi iz zamrzivača i ostavlja se na sobnoj temperaturi.

Zidovi kalupa mogu da se obliju toplom vodom, kako bi moglo lakše da izađe iz kalupa.

Desert od čokolade i keksa se ukrašava po želji.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: