Način pripreme
Rerna - 180 stepeni. Dve okrugle posude za pečenje prečnika oko 23 cm, namazane i pokrivene papirom za pečenje.
Kore - 2 komada. Ne radi se mikserom, već žičanom mutilicom.
U posudu se kroz sito proseje brašno, kakao, prašak za pecivo, soda i dodaje se šećer, promeša se. Dodaju se blago umućena jaja sa svežim mlekom, kafa, masnoća i vanila. Pravi se udubljenje u suvoj smesu i sipaju se mokri sastojci. Mešaju se žičanom mutilicom dok ne postane homogeno i sipa se podjednako u dva kalupa.
Peče se na 180 stepeni oko 27-32 minuta ili dok se ivice kora ne odvoje od posude, ali po sredini treba da bude mek i elastičan. Izvade se iz kalupa, ostavlja se 10 minuta u kalupima i pažljivo se izvade i ostavljaju da se ohlade na rešetki dok se potpuno ne ohlade.
Nadev: Radi se mikserom
Meki maslac se muti, dodaje se šećer, vanila. Muti se dok se ne dobije vazdušasti krem.
Čokolada se topi na pari, ali voda ne treba da provri i nakon što je gotovo, ostavlja se na hladnom, ali ne i da se stegne na kraju. Dodaje se u maslac krem u tankom mlazu uz neprestano mućenje mikserom do se ne dobije lep i sjajan krem.
Sklapanje torte: Prva kora se izravna odogzgo, ako je neophodno, oštrim nožem i stavlja se u tanjir za tortu. Preko nje se stavljaju oko tri špatule maslac-čokladnog krema i zaglade se dugom špatulom ili širokim nožem. Stavlja se druga kora i preostali krem se maže sa svih strana torte. Ohladi se u frižideru potpuno.
Beleška: Kore se veoma lako mrve i zato stavite iznatd kore tanjir i brzo je okrenite tako uradite i sa drugom korom.
Ukupna količina satojajka za tortu je oko 1300 g i podelila sam je jednako u svaku kalup oko 650 g. Koristila sam električnu vagu.
Smesa za kore je dosta retka i ako se koriste kalupi za tortu sa dnom koje se skida, dobro je da se stavi ispod njih aluminijumska folija da smesa ne bi kapljala.
Torta je predivnog ukusa čokolade, maslaca, aroma i kora je lagana i vazdušasta.