Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Mering tart od limuna

Mering tart od limuna

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Mering tart od limuna
Fotografije: marcheva14
1 / 5
05/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Nije potreban povod, da se zasladite mereng tartom od limuna, potreban je samo recept za njega, koji već imate"

Potrebni sastojci

  • Maslac kora
  • brašno - 160 g
  • bademovo brašno - 30 g
  • šećer u prahu - 70 g
  • prašak za pecivo - 1/4 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • maslac - 70 g, sa sobne temperature
  • žumanca - 3 komada, L (52 g)
  • vanila - 1 mahuna
  • Sloj od limuna
  • jaja - 3 komada, L
  • sok od limuna - 80 ml, svež
  • šećer - 150 g, kristal
  • maslac - 85 g, u kockama, sa sobne temperature
  • kora limuna - 1 kašika
  • Švajcarski mereng
  • belanca - 3 komada (90 g)
  • šećer - 65 g, kristal
  • sok od limuna - 1/4 kašičice ili kremotartar
  • vanila - 1/2 kašičice, čist ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

1. Brašno, bademovo brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so se proseju kroz sito. U posudi miksera se zamese na sporoj brzini. Dodaje se maslac u kockama, muti se mikserom dok testo ne postane trošno.

Stavlja se na nabrašnjenu radnu površinu i skuplja se u loptu rukama, uvija se u foliju, stavlja se u frižider na najmanje 6 sati. Može da se spremi prethodnog dana. Nakon što je dovoljno ohlađeno vadi se na nabrašnjenu površinu i razvija se pažljivo i nežno od sredine ka krajevima, da bi imalo pravilan oblik vrti se svaki put na četvrtoj brzini i da bi se lakše razvilo.

Oblikuje se prečnik veličine dna tarta oko 26-28 cm. Uvija se oko posude za oklagije i pomoću nje se stavlja na kalup za tart, pri čemu se samo prstima oformi ivica i osnova testa. Da se ne bi kidalo tokom pečenja, izvuče se, a samo jagodicama prstiju se oblikuje oko zidova, pri čemu se pritiska po njemu i dole ka osnovi. Zagladi se rukama ili sa malenom oklagijom za tart. Ponovo se stavlja u frižider na oko 15 minuta, izvadi se, izbuši se viljuškom na više mesta i stavlja se krug od papira na dno napunjen zrnima pasulja ili specijalnim kamenčićima za pečenje.

Peče se na 170 stepeni oko 25-30 minuta dok ivice ne dobiju zlatastu preplanulost. Izvadi se iz rerne, sklanja se papir za pečenje sa težinom i ponovo se zapeče 5 minuta, Ohladi se potpuno.

2. Sloj od limuna:

Radi se žicom za mućenje i termometrom. Na paru se stavlja posuda sa jajima, limunovim sokom i šećerom. Meša se neprestano, da se izbegne da se jaja preseku. Smesa treba da bude svetlo žute prijatne boje, gusta kao sos holandez ili kisela pavlaka. Treba da dostigne 79 stepeni, nakon čega se sklanja sa vatre i odmah se procedi kroz cediljku, da nema grudvica, ali ih ima. Dodaje se maslac u kockama i meša se špatulom u krem. Dodaje se kora limuna. Odmah se sipa preko potpuno ohlađenog tarta.

3. Švajcarski mereng

Na paru se stavlja posuda sa belancima, šećerom i sokom od limuna. Meša se neprestano dok se šećer ne istopi i smesa ne postane veoma vruća - do 71 stepeni, jer je to temperatura za uništavanje salmonele. Sklanja se sa vatre i smesa od belanca se odmah stavlja u posudu miksera i muti se na visokoj brzini us neg.

Pomću dve kašike ili širokom špatulom se zagrebe mereng od belanaca i stavljaju se velike lopte preko krema od limuna. Zaglade se blago i gorionikom blago i veoma pažljivo se nagore dok ne dobiju prijatno zlatastu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: