Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Slepljeni Kolači»Francuski makaroni sa vanilom

Francuski makaroni sa vanilom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k220
Francuski makaroni sa vanilom11 / 11
05/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Klasični francuski slepljeni kolačići sa domaćim slatkom"

Potrebni sastojci

  • belanca - 90 g (odstajali barem 24 sata u frižideru)
  • šećer - 72 g, kristal
  • šećer u prahu - 144 g
  • bademovo brašno - 117 g
  • vanila - 1 mahuna
  • nadev
  • slatko - 4 supene kašike, od višnje, malina, domaće
  • konjak - 1 supena kašika (može i rum)
  • želatin - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite pljosnatu tepsiju za pečenje sa iscrtanim kružićima otprilike 3 do 4 cm, ukoliko nemate posebnu podlogu za makaronu. Papir treba da se okrene kako ne bi ostali tragovi olovke po makaronima.

Belanca treba da odstoje u frižideru barem 24 sata unapred, a najbolje je da odstoje tri dana u frižideru. Na dan pripreme se vadi na sobnu temperaturu na otprilike 2 sata.

Bademovo brašno, šećer u prahu i semenčice iz mahune vanile se prethodno samelju u blenderu. Dobro se istružu zidovi blendera i ponovo se prelazi 1 do 2 sekunde dok se ne dobije lepo brašno, koje se obavezno prosejava kroz sito, tako što se uklanaju krupnije grudvice.

Poželjno je da se radi u metalnoj visokoj posudi, u kojoj se mute belanca - u početku na niskom stepenu dok se lagano ne razvije. Pstepeno se dodaje u dva puta kristal šećer, povećava se brzina miksera i muti se dok se ne dobije čvrst i jajan sneg. Skida se posuda iz miksera i počinju da se dodaju suvi sastojci, tj. bademovo brašno i šećer u prahu - 3 do 4 puta.

Meša se širokom špatulom u jednom smeru - odozdo ka vrhu i radi se svaki put otprilike 10 komada rotacija, tako što se smesa izvlači i ka naviše, tj. ka meni. Ukupno vrtenja smese mora da bude tačno 50 komada. Treba da se dobije blistava smesa kao lava, a da li je gotova, proverava se tako što se kašičicom zagrabi smesa i stavlja se u plitki tanjir. Ako se oblikuje vrhić koje ne pada nakon nekoliko sekundi, znači da je potrebno još nekoliko mešanja.

Gotova smesa se prebacuje u špric sa dodatkom od otprilike 3 1/2 cm. Šprica se po papiru za pečenje po napravljenim kružićima. Tepsija se nekoliko puta udara u radnu površinu kako bi izašao vazduh iz belanaca. Ostavlja se sa strane na otprilike 40 minuta da se osuši. Ukoliko su se dobili mali vrhovi makarona, može da se pritisnu blago navlažnjenim prstima dok ne postanu glatki.

Makaroni se peku na 150 stepeni na otprilike 10 d0 15 minuta, ili na 130 stepeni otprilike 20 minuta. Da li su makaroni gotovi, proverava se ako mogu lagano da se odvoje od papira, ili kada su napravili lepu nožicu u osnovi.

Slatko se lagano pasira kako bi dobilo veću glatkoću i stavlja se na slabu ringlu na nekoliko minuta kako bi se otpustilo. Skida se sa vatre i dodaje se konjak ili rum. Meša se. U hladnu vodu se stavlja želatin i kada lepo nabubri, sipa se sa toplom smesom od slatkog.

Meša se i ostavlja se na hladnom da se stegne, ali ne i previše kako bi moglo da se stavi u školjku makarona. Može da se stavi špricem ili malom kašičicom, tako što se dobro premazuje sa svih strana donjeg dela školjke. Poklapa se drugom školjkom. Makaroni se ostavljaju nekoliko sati na hladnom pre konzumacije.

Napomena: Pekla sam ih na 130 stepeni sa ventilatorom tačno 25 minuta, zato što je svaka rerna drugačija. Radila sam sa volikom tačnošću u gramaži i koristila sam električnu vagu, ovo je jedan od uslova za pravljenje lepog makarona.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Stvarno ne znam ko ocenjuje recepte, ali previse je strog kad je dao 4*. Mozda postoje lepse fotografije, ali recept je savrseno i do najsitnijeg detalja napisan
08.01.2023 10:30