Način pripreme
Promešate kiselo mleko sa šećerom u homogenu smesu (možete da mešate i samo kašikom).
Dodate ulje u malim dozama dobro mešajući.
Dodate brašno pomešano sa sodom, i nakon toga dodate kakao, ponovo dobro mešajući.
Na kraju dodate mlevene orahe i promešate.
U odgovarajuću posudu za pečenje, namazanu uljem i posutu sa malo brašna sipate smesu za kolač.
Stavljate da se peče na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Za to vreme sečete na male kocke ratluka. Od njega će vam biti potrebne dve šake.
Nako što čokoladni kolač počne blago da se stvrdnjava, zabodete parčiće ratluka ravnomerno odozgo.
Na pritiskajte ratluk jer će potonuti od težine, ako nije već stvrdnuta smesa.
Vreme pečenja je oko 30 minuta. Proverite čačkalicom pre nego što isključite.
Nakon što se kolač ohladi blago namažite ga tečnom čokoladom.
Rasecite čokoladni kolač sa ratlukom i orasima nakon što se potpuno ohladio.