Način pripreme
1. Ovsene pahuljice sameljite u blenderu zajedno sa mekinjamaa. Možete koristiti gotovo ovseno brašno, ali uvek je dobro da prirpemite domaće samleveno, da budete sigurni da nema primesa.
2. Banane oljuštite, pospite sokom od citrusa i izgnječite viljuškom. Najbolje su banane sa potamnelom korom, jer su idealno meke, ali možete koristiti žute i samleti ih. One imaju prednost jer sadrže skrob i palačinke će biti gušće i lakše za rad.
3. U pire od banane sipajte dve vrste mleka i prstohvat soli i šećera. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, dodajte ovseno brašno i ponovo mešajte. Treba da dobijete smesu ređu nego smesa za kolač.
Ostavite 5-10 minuta da ovaj upije tečnost i da delovi nabubre, sa čime će se testo zgusnuti.
Ako postane mnogo gusto, razredite sa još malo mleka.
4. Palačinke od banana pecite u ugrejanom tiganju na umerneoj vatri, namazan sa malo ulja. Ni u kom slučaju ringla ne treba da bude jaka, zato što se brzo zapeku, a unutra ostanu meke i teške za okretanje. Stavite u manjim porcijama i rasporedite i okrećite uz pomoć silikonske spatule. Bolje da budu manje veličine.
Pošto nema jaja, kao ni glutena, u smesi nema sastavak koji sjedinjuje, osim same banane, zato su ove palačinke specifičnije za pripremu, nemaju neki poseban izgled, ali su veoma ukusne, zdrave i dijetalne.
Jedite ih tople za doručak sa medom, topingom od karamela ili čokolade, kao i sa svežim voćem.
Prijatno sa ovim palačinkama od banane sa ovsenim pahuljicama bez jaja!