Način pripreme
Za veganski puding koristimo domaće spremljeno ovseno mleko, tako što za taj cilj namočimo 3-4 supene kašike finih ovsenih pahuljica u 1 šoljici izvorske ili filtrirane vode na otprilike 20 minuta.
Nakon toga sipamo smesu u bokal pasatora i pasiramo dok se ne dobije fino mleko sa penom.
Procedimo vegansko mleko kroz finu cediljku da nema ovsenih mekinja i ponovo ga sipamo u bokal. Dodajemo 1 oguljen, opran i iseckan kivi, i ponovo pasiramo dok se ne dobije nežno, svetlo zeleno mleko sa penom.
U njega sipamo 3 pune supene kašike čija semenki, 1 supenu kašiku sveže ceđenog limunovog soka, 1 punu supenu kašiku smeđeg šećera od trske u kristalima - Demerara i 1 kesicu vanile. Mešamo sastojke i ostavljamo da čija semenke upiju mleko - na otprilike sat vremena.
Nakon što se puding zgustio, vreme je da ga oblikujemo u staklenoj čaši. Kivi sečemo na kolutove, sipamo otprilike 3 supene kašike mlečne čije na dno čaše i ređamo kružiće od kivija po staklu - po celom krugu.
Dopunjujemo čašu ostalim delom smese i odozgo ukrašavamo kriškama kivija.
Zdrav i dijetalan slatko-kiselkasti veganski čija puding sa kivijem i limunom, pogodan za jedan svež lagan doručak.
Neobično ukusno!