Način pripreme
Maslinovo ulje se zagreva u dubokom tiganju i dodaje se iseckani luk. Proprži se na 2-3 minute uz mešanje na umerenoj ringli dok ne omekša.
Dodaje se presovani beli luk, meša se jedan minut.
Dodaje se orzo, meša se 1-2 minute i sipa se 1/3 bujona od povrća.
Ostavlja se da uzavri i odmah se smanjuje vatra na slabu i ostavlja se da se krčka dok ne upije tečnost.
Sledi ponovo 1/3 bujona, dodaju se grašak i bejbi spanać. Meša se i ostavlja se da se krčka dok ne upije tečnost i sipa se ostali deo bujona.
Ostavlja se na slaboj vatri dok ne upije tečnost i orzo mora da bude al dente, ne sme da se prekuva.
Začinjava se solju, limunovim sokom i mlevenim crnim biberom.
Servira se vruće.
Beganski kritaki sa limunom je gotov.