Način pripreme
Salata od kinoe sa kuvanim škampima i limetom pravi je užitak za nepce.
1. Kuvajte kinou 10 -12 minuta i ostavite da se ocedi i ohladi u cedilu.
2. Prokuvajte oko 800 ml vode u kojoj je rastvoreno 25-30 grama soli. Odvojeno pripremite drugu posudu sa ledenom vodom, takođe posoljenom.
Stavite škampe u kipuću vodu (stavite pola, pa nakon toga drugu polovinu) kako temperatura vode ne bi naglo pala.
3. Kuvajte 3-4 minuta i izvadite morske plodove rešetkastom kašikom. Odmah ih stavite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja - tako da ostanu nežni i zadrže svoj ukus.
4. Izvadite ih iz hladne vode i oljuštite.
5. Narežite dve vrste paprike na kockice - zelena daje svetlost i prijatnu gorčinu, a žuta - slatkoću.
6. U činiji pomešajte kinou, papriku i škampe i začinite maslinovim uljem, biberom, solju i sokom od jedne limete (možda i više, po vašem ukusu). Drugu limetu isecite na četvrtine i njima ukrasite delove salate od kinoe da bi onaj ko to želi dodao još soka.
Izuzetno prijatna, zdrava i ukusna salata od kinoe sa škampima!
Želim vam dobar apetit!