Način pripreme
Prilikom tehnologije pripreme kobasica, važna su sledeća pravila.
Od značaja je pravilni balan između količine i teksture mesa, tačna gramaža začina (svako ih bira po ukusu) i vreme mešanja mlrevenog mesa.
Ako su creva za punjenje kobasica slana i suve, potapamo ih na trenutak u mlaku vodu.
Pošto je teletina suvlja, izaberite masniju svinjetinu. Obično je to parče svinjskih grudi.
Isečemo dve vrste mesa na komade, odgovarajuće veličine prečnika mašine za mlevenje mesa.
Mleveno meso stavljamo u odgovarajuću duboku posudu i dobro pomešamo.
U čaši hladne gazirane vode pomešamo sve začine. Tako će se pomešati i rasporediti ravnomerno u mlevenom mesu. Po želji možete dodati 1 kašičicu belog luka u prahu ili ljutu papriku za pikantnost. Dodajemo u mleveno meso i dobro pormešamo.
Treba da dobijemo emulziju od svih komponenata - masti, tečnost, belančevine i začini.
Pokrivamo posudu streč folijom i stavljamo u frižider na jednu noć.
Operemo i ocedimo creva. Odvojimo noževe iz mašinice za mlevenje mesa i rešetku i na njihovo mesto stavljamo levak.
Preko stavljamo creva pažljivo da ih ne deformišemo.
Gotove kobasice možete pripremiti pečene na roštilju ili pržene u tiganju bez masti.
Kao prilog servirajte pečeni pasulj iz rerne, ljutenicu ili prženi krompir.
Ako odlučite da sušite kobasice, biće vam potrebno suvo i hladno mesto.
Gotove, suve teleće kobasice možete pripremiti na različite načine po želji.
Po želji možete napraviti raznu vrstu priloga uz njih. Driga varijanta je sušena kobasica da se poređa kao meze.