Način pripreme
U dubokoj šerpi se prokuva voda i čim provri u nju se dodaje so i sklanja se sa vatre, ostavlja se da se potpuno ohladi. Najbolje je da se proba voda za ukus (zbog različitih vrsta soli), a voda po ukusu treba da bude blago presoljena.
Meso se seče na trake debljine oko 2 centimetra. Nakon što se voda ohladila potpuno, u nju stavljamo parčiće mesa, poklapamo šerpu poklopcem i ostavljamo mesoda odstoji u vodi 24 sata. Dobro je da se bar jednom promeša meso, dok je u vodi, da se ravnomerno začni.
Nakon što prođe 24 sata, vadimo meso iz vode i ostavljamo ga da se ocedi u cediljki oko 1 sat. Oceđene parčiće/ivice mesa vezujemo koncem ili užetom, dok u jednom kraju (najtanjem) svakog komada odovjeno pravimo blagu rupicu nožem i vezujemo.
U posudi pomešamo sve začine, nakon toga u posudu za pečenje ili tanjir stavljamo jedno po jedno parče mesa, posipamo ih začinima sa svih strana i blago utrljavamo začine u meso.
Na isti način radimo sa svim parčićima mesa, nakon toga su spremni da se stave na uže ili drugo odgovarajuće mesto da se suše.
Dobro je da se meso suši na tamnom i provetrivom mestu. Sušenje oduzima oko 7 do 15 dana u zavisnosti od temperature u prostoriji u kojoj se suši.
Beleška: Meso na slici je od domaćeg telećeg mesa; sušeno je na severnoj terasi pri temperaturi od oko i ispod 0 stepeni 6 dana.
Po istom receptu može da se napravi i svinjsko meso.