Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Moja čokoladna torta sa orasima

Moja čokoladna torta sa orasima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Moja čokoladna torta sa orasima
Fotografije: marcheva14
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Čokoladna torta sa orasima, odgovarajuća za praznik i za radni dan"

Potrebni sastojci

  • univerzalno brašno - 150 g
  • orasi - 150 g
  • jaja - 3 l
  • šećer - 170 g, kristal
  • grčko kiselo mleko - 260 g (pogledaj galeriju)
  • sveže mleko - 60 ml
  • kravlji maslac - 120 g, rastopljeno
  • prašak za pecivo - 16 g
  • cimet - 1/4 kašičice, u prahu
  • kakao - 1/2 kašičice, lepo, sa visokim procentom masti
  • so - prstohvat
  • GANAŠ
  • crna kuvertira - 200 g
  • pavlaka - 150 ml 30 %
  • med od bagrema - 1 kašičica, tečan po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

U blenderu sa 60 g šećera sameljite orahe, nije potrebno da ih sameljete na prah, ali da budu izmrvljeni dobro. Dodajte cimet i ponovo jednom okrenite. Ostavite sa strane do ponovnog korišćenja.

U posudi razbijte jaja sa preostalim šećerom i mutite dok ne pobele, ali nije obavezno da smesa pada kao mađna, nego da vidljivo poveća obim. Dodajte grčko kiselo mleko (pogledajte u slikama u galeriji kako izgleda grčko kiselo mleko, može se naći u prodavnicama, gusto je i skoro bez sadržaja vode) mutite na srednjoj brzini dok smesa ne postane glatka - to je oko 1-2 minuta, nakon toga maslac lagano i mutite na niskoj brzini. Dodajte orahe, sveže mleko i mutite na niskoj brzini, nakon toga prosejano brašno sa brašnom za pecivom i kakaom. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Gotovo testo od oraha sipajte u kalup sa obručem prečnika 24 cm, dobro namažite dno i ivice, ivice pokrijte sa dva-tri prstohvata brašna, sipajte na dno kalupla i stavite papir za pečenje.

Ovako prirpemljenu tortu pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta ili proverite čačkalicom za zube, stavite je u sredinu.

Izvadite, ostavite da se ohladi 4-5 minuta i izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

Ganaš

Pavlaku ugrejte do tačke vrenja (sa kašičicom meda ako koristite) mešajte. Skinite sa vatre i dodajte komade čokolade, mešajte dok se ne rastope. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i malo stegne.

Hladnu čokoladnu tortu stavite u veliki pleh/poslužvanik, kako je sa rešetkom i prelijte hladan ganaš, počnite od sredine, polako tresite da se ravnomerno rasporedi. Potpuno je dovoljno da se prelije potpuno ukusna torta sa orasima. Ono što izađe u pleh možete sakupiti i čuvati u frižideru, ima dug rok trajanja i može se ponovo koristiti ako je potrebno, prethodno rastopite na pari.

Gotovu prelivenu tortu sa glazurom ostavite na sobnoj temepraturi da se ganaš malo stvrdne.

Za to vreme u toploj rerni na 180 stepeni zapecite cele polovine oraha, ali samo malo da se zapeku, koliko da postanu hrskavi. Izvadite, ostavite da se ohlade i poređajte po ivicama torte.

Ostavite na hladnom oko 1 sat. Važno je da se ganaš potpuno stvrdne.

Nakon toga torta je potpuno gotova i može se iseći na lepe trouglove.

Predlažemo italijanski recept za Čokoladnu tortu od oraha. Recept je lak, nije zahtevan, odgovarajuća je za svaki dan, ali i za praznike, jer jako lepo izgleda, finog je ukusa, predine, vlažne konsistencije somota, nije previše slatka, umerena je.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: