Način pripreme
U blenderu sa 60 g šećera sameljite orahe, nije potrebno da ih sameljete na prah, ali da budu izmrvljeni dobro. Dodajte cimet i ponovo jednom okrenite. Ostavite sa strane do ponovnog korišćenja.
U posudi razbijte jaja sa preostalim šećerom i mutite dok ne pobele, ali nije obavezno da smesa pada kao mađna, nego da vidljivo poveća obim. Dodajte grčko kiselo mleko (pogledajte u slikama u galeriji kako izgleda grčko kiselo mleko, može se naći u prodavnicama, gusto je i skoro bez sadržaja vode) mutite na srednjoj brzini dok smesa ne postane glatka - to je oko 1-2 minuta, nakon toga maslac lagano i mutite na niskoj brzini. Dodajte orahe, sveže mleko i mutite na niskoj brzini, nakon toga prosejano brašno sa brašnom za pecivom i kakaom. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Gotovo testo od oraha sipajte u kalup sa obručem prečnika 24 cm, dobro namažite dno i ivice, ivice pokrijte sa dva-tri prstohvata brašna, sipajte na dno kalupla i stavite papir za pečenje.
Ovako prirpemljenu tortu pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta ili proverite čačkalicom za zube, stavite je u sredinu.
Izvadite, ostavite da se ohladi 4-5 minuta i izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.
Pavlaku ugrejte do tačke vrenja (sa kašičicom meda ako koristite) mešajte. Skinite sa vatre i dodajte komade čokolade, mešajte dok se ne rastope. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i malo stegne.
Hladnu čokoladnu tortu stavite u veliki pleh/poslužvanik, kako je sa rešetkom i prelijte hladan ganaš, počnite od sredine, polako tresite da se ravnomerno rasporedi. Potpuno je dovoljno da se prelije potpuno ukusna torta sa orasima. Ono što izađe u pleh možete sakupiti i čuvati u frižideru, ima dug rok trajanja i može se ponovo koristiti ako je potrebno, prethodno rastopite na pari.
Gotovu prelivenu tortu sa glazurom ostavite na sobnoj temepraturi da se ganaš malo stvrdne.
Za to vreme u toploj rerni na 180 stepeni zapecite cele polovine oraha, ali samo malo da se zapeku, koliko da postanu hrskavi. Izvadite, ostavite da se ohlade i poređajte po ivicama torte.
Ostavite na hladnom oko 1 sat. Važno je da se ganaš potpuno stvrdne.
Nakon toga torta je potpuno gotova i može se iseći na lepe trouglove.
Predlažemo italijanski recept za Čokoladnu tortu od oraha. Recept je lak, nije zahtevan, odgovarajuća je za svaki dan, ali i za praznike, jer jako lepo izgleda, finog je ukusa, predine, vlažne konsistencije somota, nije previše slatka, umerena je.