Način pripreme
1. Iscedite sok citrusa u maslinovo ulje i promešajte sa solju, sušenim listovima korijandera, biberom i belim lukom u prahu. Izdvojte malo smese, a u veći deo uvaljajte riblji file (sabljarka, tuna, oslić ili losos) i ostavite jedan sat na hladom.
2. Spremite roštilj i čim je preostao jak žar pozabavite se povrćem.
Oljuštite i isecite luk na šajbne ili polukrugove, šargarepu isecite na veoma tanke listove na dugo, a tikvicu - na isti način, na malo deblje ivice. To možete da uradite sa odgovarajućim rendeom ili običnom ljuštilicom za povrće.
3. Poređajte na roštilj i pecite kratko sa obe strane. Izvadite u tanjir i dok su topli poprskajte izdvojenom smesom od maslinovog ulja i soka od limuna sa začinima. Možete i više smese da pripremite.
4, Mariniranu ribu isecite na kocke i nanižite na ražnjić. Ako je bela riba, ona se sprema veoma brzo, tako da će i drveni, ali i deblji ražnjić da obavi posao. Za ribe koje traže malo više termičke obrade, za svaki slučaj koristite metalni ražnjić.
5. Stavite robu na mesto povrća na roštilju, koji prethodno očistite i blago namažete.
Pecite dok ne dobije prijatnu preplanulost sa obe strane. Gotova je kad izgubi prozračni odsjaj.
6. Servirajte ražnjiće na kanapeu od pečenog povrća ili nanižite deo njega na same ražnjiće.
Nek vam je slatko uz ove riblje ražnjiće sa povrćem na roštilju.