Karidopita (Karydopita)

Kiril MihailovKiril Mihailov
Pomoćnik kuvara
265293
Karidopita (Karydopita)9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Grčki kolač Karidopita koji je poznat po svojim bezbrojnim poštovaocima - i mi smo jedni od njih"

Potrebni sastojci

  • prezle - 10 supenih kašika
  • griz - 10 supenih kašika, kukuruzni
  • orasi - 10 supenih kašika, mleveni
  • cimet - 10 g, mleveni
  • karanfil - 1 kašičica, mleveni
  • prašak za pecivo - 10 g
  • brašno - 2 šolje
  • jaja - 10 komada
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 1 supena kašika
  • Za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • cimet - 1 štapić
  • karanfil - 8 celih zrna
  • limunovi - 1/2 komada, za sok
  • konjak - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte rernu na 180°C.

U velikoj posudi pomešajte prezle, griz, mlevene orahe, prašak za pecivo i začine. Izmešajte ih i ostavite ih sa strane.

U veću posudu stavite šećer i jaja i dobro ih umutite. Počnite da dodajete ranije pripremljenu suvu smesu u malim porcijama, postepeno mešajući dok se ne dobije homogena smesa.

Dodajte brašno, dobro mešajte i pažljivo sipajte gotovo testo u tepsiju podmazanu maslacem. Pecite u sredini zagrejane rerne 30-35 minuta.

Nakon toga napravite sirup za kolač sa orasima, tako što u šerpu stavite vodu, šećer, štapić cimeta, zrnca karanfila i ostavite da provri.

Nakon što provri, smanjite na srednju temperaturu i ostavite da se krčka 10 minuta. Dodajte limunov sok i ostavite da krčka još 5 minuta i na kraju dodajte konjak.

Da biste pravilno završili vašu karidopitu, ispečena kora treba da upije sirup. Ovo može da se uradi na dva načina: ili da dodate ohlađeni sirup u upravo izvađenu koru ili da dodate vrući sirup u koru sa sobnom temperaturom. Izbor je vaš.

Izvadite štapiće cimeta i zrnca karanfila i polako i postepeno sipajte sirup, svuda po već ispečenoj kori dok celi sirup ne upije.

Isecite gotov grčki kolač na komade i servirajte ga posutog mlevenim orasima.

Preliveni kolač se konzumira kada je u potpunosti ohlađen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: