Način pripreme
Zagrejte rernu na 180°C.
U velikoj posudi pomešajte prezle, griz, mlevene orahe, prašak za pecivo i začine. Izmešajte ih i ostavite ih sa strane.
U veću posudu stavite šećer i jaja i dobro ih umutite. Počnite da dodajete ranije pripremljenu suvu smesu u malim porcijama, postepeno mešajući dok se ne dobije homogena smesa.
Dodajte brašno, dobro mešajte i pažljivo sipajte gotovo testo u tepsiju podmazanu maslacem. Pecite u sredini zagrejane rerne 30-35 minuta.
Nakon toga napravite sirup za kolač sa orasima, tako što u šerpu stavite vodu, šećer, štapić cimeta, zrnca karanfila i ostavite da provri.
Nakon što provri, smanjite na srednju temperaturu i ostavite da se krčka 10 minuta. Dodajte limunov sok i ostavite da krčka još 5 minuta i na kraju dodajte konjak.
Da biste pravilno završili vašu karidopitu, ispečena kora treba da upije sirup. Ovo može da se uradi na dva načina: ili da dodate ohlađeni sirup u upravo izvađenu koru ili da dodate vrući sirup u koru sa sobnom temperaturom. Izbor je vaš.
Izvadite štapiće cimeta i zrnca karanfila i polako i postepeno sipajte sirup, svuda po već ispečenoj kori dok celi sirup ne upije.
Isecite gotov grčki kolač na komade i servirajte ga posutog mlevenim orasima.
Preliveni kolač se konzumira kada je u potpunosti ohlađen.