Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Celo parče svinjetine pečeno u rerni

Celo parče svinjetine pečeno u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Celo parče svinjetine pečeno u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
4
"Pečena svinjetina iz rerne, pripremljena na nestandardni i originalan način"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontrafile - 1 kg, celo parče
  • urme - 2 komada ili 3 komada suvih šljiva
  • beli luk - 6 čenova
  • biber - po ukusu
  • kiseli krastavčići - 2
  • ruzmarin - 1 - 2 grančice
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • belo vino - 100 ml
  • so - po ukusu
  • šargarepa - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite od žilica celo parče svinjskog kontrafilea, ako ima više masnoće, takođe je odvojite.

U principu, ovo meso je čisto od masnoće, ali uvek ima jedan tanak sloj, koji je lepo da ostane da ga sačuva od prekomernog sušenja prilikom pečenja.

Isecite šargarepu i krastavčiće na tanke ivice. Oljuštite čenove belog luka - male ostavite cele, a veće isecite po dužini. Izvadite koštice iz urmi i isecite ih tanko po dužini.

Da biste špikovali meso, koristite tanki nož, specijalno za to, i sa njim probodite file na različitim mestima i u pravnu mišićnih vlakana. U dobijene proreze stavite beli luk sa malo ruzmarina, u drugi procep krastavac, u treći - urme i šargarepu.

Zapecite špikovnano meso u tiganju na jakoj vatri sa malo masnoće dok ne dobijete lepu boju sa obe strane. Posolite i natrljajte biberom. Stavite aluminijumsku foliju u pleh i dobro namažite.

Stavite parče mesa i prelijte sa još masnoće i vina. Pecite sa folijom i pecite na 150 stepeni oko 2 sata. Ako koristite manje komade kontrafilea, smanjite vreme pečenaj da ga ne presušite.

Ostaivte gotovu pečenu svinjetinu 10-15 minuta da stoji van rerne - tako će se sačuvati sokovi u njemu. Odvojenu tečnost prilikom pečenja možete koristit za sos, prelijte porcije da budu još sočniji.

Isecite kontrafile, uvek secite u pravcu poprečno mišićnim tikvima.

Celo pečeno parče svinjetine iz rerne je veoma ukusno, probajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: