Način pripreme
Očistite od žilica celo parče svinjskog kontrafilea, ako ima više masnoće, takođe je odvojite.
U principu, ovo meso je čisto od masnoće, ali uvek ima jedan tanak sloj, koji je lepo da ostane da ga sačuva od prekomernog sušenja prilikom pečenja.
Isecite šargarepu i krastavčiće na tanke ivice. Oljuštite čenove belog luka - male ostavite cele, a veće isecite po dužini. Izvadite koštice iz urmi i isecite ih tanko po dužini.
Da biste špikovali meso, koristite tanki nož, specijalno za to, i sa njim probodite file na različitim mestima i u pravnu mišićnih vlakana. U dobijene proreze stavite beli luk sa malo ruzmarina, u drugi procep krastavac, u treći - urme i šargarepu.
Zapecite špikovnano meso u tiganju na jakoj vatri sa malo masnoće dok ne dobijete lepu boju sa obe strane. Posolite i natrljajte biberom. Stavite aluminijumsku foliju u pleh i dobro namažite.
Stavite parče mesa i prelijte sa još masnoće i vina. Pecite sa folijom i pecite na 150 stepeni oko 2 sata. Ako koristite manje komade kontrafilea, smanjite vreme pečenaj da ga ne presušite.
Ostaivte gotovu pečenu svinjetinu 10-15 minuta da stoji van rerne - tako će se sačuvati sokovi u njemu. Odvojenu tečnost prilikom pečenja možete koristit za sos, prelijte porcije da budu još sočniji.
Isecite kontrafile, uvek secite u pravcu poprečno mišićnim tikvima.
Celo pečeno parče svinjetine iz rerne je veoma ukusno, probajte.