Način pripreme
Prvo ispecite očišćene paprike i sameljite.
U velikom plehu, na vatri na drva, ugrejte ulje i dodajte celu količinu pečenih i samlevenih crvenih paprika, pržite dok se ne zgusne.
Dodajte prethodno skuvano paradajz pire i mlevenu šargarepu, dobro promešajte i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok ne dobijete gustu, homogenu masu.
Dodajte rendani beli luk, sitno iseckani peršun i stavite da vri uz neprestano mešanje.
Prilikom mešanja drvena kašika ostavlja trag (tj. vidi se dno dno pleha), ljutenica je gotova, skinite pleh sa vatre, posolite i pospite bibeorm i kuminom po ukusu, ponovo promešajte.
Rasporedite ljutenicu u dobro oprane i osušene tegle i zatvorite ih. Kuvajte tegle 15 minuta nakon što provri voda.
Stari, ali proveren recept od moje svekrve, ukus je zagarantovan!
Teško je i potrebna je pomoć, ali da li postoji ukusnija ljutenica od ove, pripremljena napolju na drva, okružena decom koji jedva čekaju da probaju prabakinu ukusnu domaću krupnije samlevenu ljutenicu!