Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Ukusna i jednostavna pita sa kvascem

Ukusna i jednostavna pita sa kvascem

DaniDani
Početnik
18626
Ukusna i jednostavna pita sa kvascem
Fotografije: Nina Vurbanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
"Ako pratite recept tačno, dobićete najukusniju i najvazdušastiju pitu, koju ste ikada probali! Slikajte i delite!"

Potrebni sastojci

  • kore - 400 g za pitu
  • jaja - 4 - 5 koamda
  • sir - 300 g
  • kvasac - 1/2 kockice za hleb ili 1 supena kašika, suvi
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • ulje - 150 ml
  • maslac - 50 g
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • voda - 300 ml, mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u posudi sa mlakom vodom i šećerom. U posebnoj posudi umutite jaja, odvojite 1 supenu kašiku i pomešajte sa 1 supenom kašikom kiselog mleka. Pleh u kojem ćete peći pitu namažite malo uljem i dobro smesom jajeta i mleka.

Poređajte po dva lista, malo zgužvajte i sipajte još sira. 2 lista sira i tako dok ne potrošite listove. Ulje ugrejte, poređajte pitu i isecite na kockice oštrim nožem i po prorezima sipajte vrelo ulje.

Rastvoreni kvasac dodajte u jaja, smesu umutite koliko da se homogenizuje i sa njom prelijte kore. Ostaivte malo 5-6 minuta da upije.

Maslac isecite na male ivice, rasporedite preko pite, nakon toga pleh ostavite u rerni 15 minuta ili u toploj ugrejanoj rerni na 45-50 stepeni.

Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatnobraon boju. Nakon što izvadite iz rerne i naprskajte vodom, uvijte krpom i okrenite 20 minuta, preko dva duboka tanjira. Bude veoma mekana i vazdušasta, veoma ukusna. Probjate! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: