Način pripreme
Zapečeno jelo od paradajza sa jajima i sirom - raskošno jelo bez mesa. Sa istim sastojcima možete napraviti i vegetarijanske đuvečare.
1. Oljuštite patlidžan, isecite ga na kockice 3/3 cm. Posolite obilno i ostavite u posudi 30 minuta.
2. Stavite vodu da provri. Probodite paradajz nožem, stavite ih u vrelu vodu. Poširajte dok koža ne pukne. Prebacite u posudu sa hladnom vodom. Oljuštite. Pasirajte 300 g paradajza. Ostale isecite na krugove 1 cm.
3. Isecite luk, čili, paprike, beli luk i šargarepu.
4. Operite obilno patlidžan. Premestite ga u pleh prečnika 42 + cm, isecite peršun sitno i dodajte u patlidžan u plehu. Dodajte so, biber, alevu papriku i ulje. Pecite 25 minuta na 180 stepeni. Promešajte. Tako će zapečeno jelo biti još ukusnije.
5. Dok pečete patlidžan u tiganju propržite čili paprike. Dodajte luk i šargarepu. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Smanjite vatru i dodajte beli luk, čubar i mleveni paradajz. Dinstajte bez poklopca - 10 minuta.
6. Sipajte tiganj u pleh u patlidžan. Pomešajte. Probajte da li je slano. Poravnajte i poređajte odozgo paradajz, isečen na krugove, mocarelu na krugove i beli sir, isečen na kockice 1/1 cm. Razbijte jaja odozgo. Pecite dok ne bude gotovo zapečeno jelo na 180 stepeni.
Servirajte sa salatom po izboru.