Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Zapečena Jela»Zapečeno jelo od krompira sa jajima u rerni

Zapečeno jelo od krompira sa jajima u rerni

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
38208612
Zapečeno jelo od krompira sa jajima u rerni
Fotografije: V kuhnyata s Beni
1 / 3
01/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Vazdušastije i sočno jelo sa krompirom odavno nismo probali. Jednostavan, ekonomičniji i nezamislivo ukusan recept"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • ulje - 5 supenih kašika
  • jaja - 3 komasa
  • sveže mleko - 500 ml
  • kačkavalj - 150 g
  • maslac - 50 g
  • so - po ukusu /fina, morska/
  • peršun - 1/3 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir sam ogulila, oprala i naseckala na kriškice debljine 3 mm. Stavila sam ih u tepsiju prečnika 30x22 i posolila sam i zalila uljem.

Izmešala sam, dodala sam 3 supene kašike /ne više/ i stavila sam da se peku u zagrejanoj rerni na 190 °C na otprilike 30 minuta.

U tridesetoj minuti u tepsiji ne treba da ima tečnosti i krompir treba da bude u potpunosti omekšao.

U posudi sam dobro umutila jaja, malo soli i sveže mleko. Sipala sam ih na krompir, blago sam umutila i vratila u rernu na još otprilike 15 minuta ili dok se smesa ne stegne.

Tada sam posula izrendanim kačkavaljem i dopekla sam dok se ne dobije apetitna boja. Gotovo jelo sam ravnomerno zalila istopljenim maslacem.

Nakon 1-2 minute sam ga posula sitno naseckanim lisnatim delom peršuna i servirala sam zapečeno jelo sa krompirom toplo.

Prijatno!

Kada sipate tečnost izgledaće vam mnogo, ali se steže prilikom pečenja.

Vreme kuvanja jela sa krompirom zavisi i od samog krompira. Koristim običan, stari bugarski krompir /kupljen od malog proizvođača/ koji postaje kao maslac. Ne preporučujem često prodavan francuski krompir. Najbolje je ukoliko je iz domaće bašte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Jednostavno i ukusno
20.10.2022 08:24