Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Kremasta pita sa ribom

Kremasta pita sa ribom

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Kremasta pita sa ribom
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Uz recept za odličnu pitu sa ribom ide i recept za bujon - 2 u 1"

Potrebni sastojci

  • oslić - 1 kom., bez glave
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 kom
  • celer - 1 mali komad
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • lovorov list - 1 kom.
  • biber - 5 - 6 kom., u zrnu
  • morska so
  • krompir - 500 g
  • maslac - 1 kašika
  • mleko - 100 ml
  • beli luk u prahu - 1/2 kašičice
  • muškatni oraščić - 1/8 kašičice
  • sir - 3 kašike, tvrdi
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • maslac - 1 kašika
  • luk - 1 glavica
  • brašno - 1 1/2 kašika
  • belo vino - 1/2 šolje
  • krem sir - 1/2 šolje
  • limunov sok - 1 kašika, svež
  • šargarepa - 1 kom.
  • grašak - 1/3 šolje, zamrznuti
  • celer - 1 mali komad
  • biber - sveže mleveni
  • morska so
  • bujon - 1 šolja, od povrća ili ribe
* merne jedinice

Način pripreme

Ribu očistiti, oprati, posušiti, filetirati, iseći na sitnije komade, poprskati limunovim sokom i ostaviti sa strane.

Za bujon: luk naseckati, šargarepu iseći na kolutove a celer na kocke. Beli luk samo očistiti.

Za nadev, luk sitno naseckati. Šargarepu i celer iseći na kockice veličine zrna graška. Beli luk protisnuti.

Sir izrendati.

Za bujon - na zagrejanoj masnoći propržiti luk da zažuti, dodati celer i šargarepu i uz mešanje pržiti par minuta. Dodati lovorov list i čen belog luka, naliti vodom i kada provri skinuti penu, smanjiti vatru i kuvati od 60 do 90 minuta.

Procediti bujon, ohladiti, razliti u odgovarajuće posude i zamrznuti. Upotrebiti kao dodatak u jelima sa ribom.

Rernu zagrejati na 200°C.

Krompir isečen na kocke, kuvati u slanoj vodi, ocediti, propasirati, dodati maslac, mleko, muskatni orah, beli luk, naribani sir i dodro izmešati.

Za umak, na tiganju, zagrejanom na umerenoj vatri, otopiti maslac i dodati ulje. Kada se masnoća zagreje propržiti luk da zastakli, dodati šargarepu i grašak.

Nakon par minuta prženja zaliti vinom, sačekati da ispari pa doliti temeljac i kuvati 3-4 minuta, posoliti, pobiberiti, skloniti sa vatre i umešati krem sir.

U pripremljeni umak sa povrćem umešati Ribu, prethodno posoljenu i pobiberenu, posuti po želji secknanim peršunom ili mirođijom i pokriti sve pireom od krompira.

Riblju pitu peći u zagrejanoj rernu oko 30 minuta, do zlatno smeđe boje.

Poslužiti uz salatu po želji.

Za pripremu temeljca koristiti belu morsku ribu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: