Način pripreme
Ribu očistiti, oprati, posušiti, filetirati, iseći na sitnije komade, poprskati limunovim sokom i ostaviti sa strane.
Za bujon: luk naseckati, šargarepu iseći na kolutove a celer na kocke. Beli luk samo očistiti.
Za nadev, luk sitno naseckati. Šargarepu i celer iseći na kockice veličine zrna graška. Beli luk protisnuti.
Sir izrendati.
Za bujon - na zagrejanoj masnoći propržiti luk da zažuti, dodati celer i šargarepu i uz mešanje pržiti par minuta. Dodati lovorov list i čen belog luka, naliti vodom i kada provri skinuti penu, smanjiti vatru i kuvati od 60 do 90 minuta.
Procediti bujon, ohladiti, razliti u odgovarajuće posude i zamrznuti. Upotrebiti kao dodatak u jelima sa ribom.
Rernu zagrejati na 200°C.
Krompir isečen na kocke, kuvati u slanoj vodi, ocediti, propasirati, dodati maslac, mleko, muskatni orah, beli luk, naribani sir i dodro izmešati.
Za umak, na tiganju, zagrejanom na umerenoj vatri, otopiti maslac i dodati ulje. Kada se masnoća zagreje propržiti luk da zastakli, dodati šargarepu i grašak.
Nakon par minuta prženja zaliti vinom, sačekati da ispari pa doliti temeljac i kuvati 3-4 minuta, posoliti, pobiberiti, skloniti sa vatre i umešati krem sir.
U pripremljeni umak sa povrćem umešati Ribu, prethodno posoljenu i pobiberenu, posuti po želji secknanim peršunom ili mirođijom i pokriti sve pireom od krompira.
Riblju pitu peći u zagrejanoj rernu oko 30 minuta, do zlatno smeđe boje.
Poslužiti uz salatu po želji.
Za pripremu temeljca koristiti belu morsku ribu.