Stampot sa ribom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Stampot sa ribom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
29/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Lagano i ukusno jelo za ljubitelje zdrave ishrane - stampot sa ribom"

Potrebni sastojci

  • krompir - 4 komada, veliki
  • kelj - 120 g
  • šargarepe - 2 komada
  • praziluk - 1/2 struka, beli deo (po želji)
  • pavlaka - 5 supenih kašika, za kuvanje
  • kravlji maslac 5 supenih kašika, meki
  • riba - 200 g, filet lososa
  • lovorov list
  • muskatni oraščić - 3 prstohvata, u prahu
  • kleka - 2 - 3 zrna
  • čubar - 1 grančica, sušena
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Stampot je krupno gnječen krompir pire kombinovan sa drugim povrćem prema specifičnoj sorti.

Njegova domovina je Belgija, ali se priprema i u nekim delovima Holandije.

Obično se poslužuje sa kobasicama, slaninom, raznim mesom, a kako u slučaju vidimo - i sa ribom.

Iako je Stampot sa ribom ređe sretana kombinacija, ona nije manje ukusna.

Počinje se sa guljenjem i seckanjem krompira i šargarepi na kockice. Obavezno da šargarepe budu sitnije kako bi uspele da se skuvaju zajedno sa krompirima kojima je potrebno malo manje vremena.

Oba povrća se kuvaju u posoljenoj vodi zajedno sa lovorovim listom, prstohvatom muskatnog oraščića, zrncima kleke i strukićem sušenog čubara.

U šerpi se prokuva voda sa malo soli i nekoliko kapljica sirćeta i u njoj se pošira riba.

Vadi se i odstranjuje se koža, ukoliko je ima. Gleda se da nema ostalih finih koščica.

Kada je savršeno omeknulo i povrće, ocedi se, a začini se vade i uklanjaju (naravno bez indijskog oraha koji je u prahu).

Kovrdžavi kupus se posebno popari i kuva 8-10 minuta. Ocedi se, sitno se isecka i stavlja se u ostalo povrće.

Dodaju se pavlaka, maslac i so po ukusu. Sve se grubo izgnječi presom za krompir i dobro se izmeša.

Raspoređuje se na tanjire, a odozgo se izrenda poširani losos.

Po želji se posipa balzamovim sirćetom ili redukcijom.

Lagano i ukusno jelo za ljubitelje zdrave ishrane.

*Ukoliko ste izabrali da dodate i praziluk, njega iseckajte na male kolutiće i skuvajte zajedno sa drugim povrćem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: