Način pripreme
Uz pomoć miksera umutite jaja sa šećerom.
Dobićete gustu, mekanu smesu koja će se skoro udvostručiti. Sipajte pod uglom i sveže isceđen sok od pomorandže.
U posebnoj posudi pomešajte sve suve sastojke - brašno, prašak za pecivo i griz. Lepo promešajte.
Počnite da dodajete suve sastojke u smesu od jaja. Dodajte po male porcije, mešajte pažljivo da ne spadne obim od umućenih jaja.
Uzmite pleh u kojem ćete peći grčki kolač. Dno namažite sa malo masalca i ulja. Varijanta je da obložite papirom za pečenje.
Sipajte smesu i stavite u pretodno ugrejanu rernu na 180 stepeni. Koh je gotov nakon oko 30-40 minuta. Izvadite i ostavite sa strane da se ohladi.
Za to vreme napravite sirup. Pomešajte vodu sa šećerom i kesicom vanile. Stavite na vatru i čim počne da vri isključite, ostavite još 10 minuta na toploj ringli. Često mešajte.
Hladan koh isecite oštrim nožem na komde. Prelijte vrelim šećerom sirupom i ostavite na sat vremena da se dobro natopi.
Prilikom serviranja pospite grčki koh pomorandžom sa kokosovim brašnom ili kriškom pomorandže.