Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Falafeli sa đumbirom i crvenim sočivom

Falafeli sa đumbirom i crvenim sočivom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4801405k
Falafeli sa đumbirom i crvenim sočivom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
22
"Recept za falafele je od nas, sos za njih je od vas"

Potrebni sastojci

  • leblebije - 1 šolja, prethodno skuvana
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 1 veliki čen
  • luk - 1 šaka, mladi, iseckan
  • peršun - 1 šaka, listovi
  • đumbir - oko 1 cm, svež koren
  • soda - 1 ravna kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • crni biber - 3 prstohvata, mleveni
  • kumin - 1 kašičica, ravna
  • kari - 3 prstohvata
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • korijander - 3 prstohvata
  • cimet - 3 prstohvata
  • smeđi šećer - 2 ravna kašičica, Demerara
  • himalajska so - 1 ravna kašičica, po ukusu
  • šarlan - 2 supene kašike, suncokretovo ulje
  • kukuruzno brašno - oko 12 supenih kašika
  • susam - 1 - 2 supene kašike
  • Za sočivo
  • crveno sočivo - 1/2 šolje
  • šargarepe - 1 komad, mala
  • luk - 1/2 glavice
  • himalajska so - 1/2 kašičice, ravna
  • crni biber - 2 prstohvata, mleveni
  • kumin - 2 prstohvata
  • smeđi šećer - 1 prstohvat, Demerara
  • šarlan - 1 kašičica, suncokretovo ulje
  • voda - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo u maloj šerpi skuvamo crveno sočivo u 1 šolji vode, sa 1 izrendanom šargarepom, sitno iseckanom polovinom glavice luka, himalajskom solju, crnim biberom, kuminom, smeđim šećerom i šarlanom.

Kuvamo bez poklopca, dok ne ispari vodica.

U posudi pomešamo sastojke za ukusne falafele: 1 šolju leblebije - skuvanu i lepo oceđenu, skuvano crveno sočivo, sitno iseckanu polovinu starog luka, 1 veliki čen belog luka, koren đumbira, listove peršuna i oko 10 peraca mladog luka.

Dodajemo sve orijentalne začine koji će začiniti zlatne falafel ćuftice - 1 kašičicu kumina, 1/2 kašičice kurkume, 3 prstohvata korijandera, 3 prstohvata crnog bibera, 1 ravnu kašičicu aleve paprike, 3 prstohvata karija, 3 prstohvata cimeta, 1 ravnu kašičicu smeđeg kristal šećera za balansiranje ukusa i 1 ravnu kašičicu fine himalajske soli.

Sipamo 1 ravnu kašičicu sode bikarbone, izmešamo sve sastojke i pasiramo pasatorom dok se ne dobije blago granulasta konzistencija.

Dodajemo oko 12 supenih kašika kukuruznog brašna, 1-2 supene kašike susama, i ponovo mešamo dobijenu smesu - dobro bi bilo da bude blago suva. Od nje oblikujemo 22 komada falafela - ćuftice srednje veličine.

Zagrevamo 2-3 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje) u keramičkom tiganju sa nelepljivim dnom i ređamo veganske falafele da se prže dok se ne dobije zlatkasta boja sa obe strane.

Poslužujemo zlatne veganske falafele od đumbira sa crvenim sočivom još tople i aromatične, sa omiljenim sosom od belog luka, tahini sosom ili taratorom.

Neobično ukusno - u orijentalnom stilu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: