Način pripreme
Prvo u maloj šerpi skuvamo crveno sočivo u 1 šolji vode, sa 1 izrendanom šargarepom, sitno iseckanom polovinom glavice luka, himalajskom solju, crnim biberom, kuminom, smeđim šećerom i šarlanom.
Kuvamo bez poklopca, dok ne ispari vodica.
U posudi pomešamo sastojke za ukusne falafele: 1 šolju leblebije - skuvanu i lepo oceđenu, skuvano crveno sočivo, sitno iseckanu polovinu starog luka, 1 veliki čen belog luka, koren đumbira, listove peršuna i oko 10 peraca mladog luka.
Dodajemo sve orijentalne začine koji će začiniti zlatne falafel ćuftice - 1 kašičicu kumina, 1/2 kašičice kurkume, 3 prstohvata korijandera, 3 prstohvata crnog bibera, 1 ravnu kašičicu aleve paprike, 3 prstohvata karija, 3 prstohvata cimeta, 1 ravnu kašičicu smeđeg kristal šećera za balansiranje ukusa i 1 ravnu kašičicu fine himalajske soli.
Sipamo 1 ravnu kašičicu sode bikarbone, izmešamo sve sastojke i pasiramo pasatorom dok se ne dobije blago granulasta konzistencija.
Dodajemo oko 12 supenih kašika kukuruznog brašna, 1-2 supene kašike susama, i ponovo mešamo dobijenu smesu - dobro bi bilo da bude blago suva. Od nje oblikujemo 22 komada falafela - ćuftice srednje veličine.
Zagrevamo 2-3 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje) u keramičkom tiganju sa nelepljivim dnom i ređamo veganske falafele da se prže dok se ne dobije zlatkasta boja sa obe strane.
Poslužujemo zlatne veganske falafele od đumbira sa crvenim sočivom još tople i aromatične, sa omiljenim sosom od belog luka, tahini sosom ili taratorom.
Neobično ukusno - u orijentalnom stilu!