Način pripreme
Recept za kolač dan i noć znam dosta godina, ali ga nisam dugo spremala.
Jedino što sam promenila je što sam ga odozgo polila crnom čokoladom i pavlakom na pari. Ispalo je ukusno.
Uključimo rernu na 180 stepeni da se zagreva. Spremamo kalup sa pokretnim prstenom, u koji stavljamo papir za pečenje prečnika 24 cm.
Za tamno testo pomešamo u posudi brašno, kakao i šećer. Stavljamo meki maslac i rukama počnemo da mesimo dok ne dobijemo mrvice.
Za svetlo testo sipamo u drugu posudu sitan sir i skrob. Dodajemo pavlaku. Promešamo dobro.
Na kraju dodajemo jaja sa šećerom, koje smo prethodno umutili. Promašamo dobro i stavljamo vanilu.
U prirpremljen kalup sipamo podjednako pola mrvica. Preko njih raspoređujemo svetlo testo. Završavamo posipajuću drugom polovinom mrvica.
Pečemo od 50 do 60 minuta u rerni na 180 stepeni. Proveravamo čačkalicom.
Ostavljamo ispečeni retro kolač da se potpuno ohladi i veoma pažljivo ga prebacujemo na odgovarajuću podlogu.
Ostalo mi je 50 ml tečne pavlake i imala sam pola crne čokolade, zato sam rešila da napravim ukras.
Istopila sam na pari čokoladu, pomešala sa pavlakom i pomoću kašike rasporedila odozgo. Ispalo je sjajno!