Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač dan i noć

Kolač dan i noć

Tsvetomira IvanovaTsvetomira Ivanova
Početnik
181084
Kolač dan i noć
Fotografije: Tsvetomira Ivanova
1 / 4
26/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Ako nas pitate da li više volimo dan ili noć, odgovor će biti oba podjedanko - govorimo o kolaču, zar ne"

Potrebni sastojci

  • crna čokolada - 1/2 komada
  • Tamno testo
  • brašno - 200 g
  • maslac - 125 g, meki (sa sobne temperature)
  • šećer - 2 kašike
  • kakao - 2 kašike
  • Svetlo testo
  • sitan sir - 600 g
  • skrob - 2 kašike
  • slatka pavlaka - 150 ml, tečna
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 150 g
  • vanila - 1 - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za kolač dan i noć znam dosta godina, ali ga nisam dugo spremala.

Jedino što sam promenila je što sam ga odozgo polila crnom čokoladom i pavlakom na pari. Ispalo je ukusno.

Uključimo rernu na 180 stepeni da se zagreva. Spremamo kalup sa pokretnim prstenom, u koji stavljamo papir za pečenje prečnika 24 cm.

Za tamno testo pomešamo u posudi brašno, kakao i šećer. Stavljamo meki maslac i rukama počnemo da mesimo dok ne dobijemo mrvice.

Za svetlo testo sipamo u drugu posudu sitan sir i skrob. Dodajemo pavlaku. Promešamo dobro.

Na kraju dodajemo jaja sa šećerom, koje smo prethodno umutili. Promašamo dobro i stavljamo vanilu.

U prirpremljen kalup sipamo podjednako pola mrvica. Preko njih raspoređujemo svetlo testo. Završavamo posipajuću drugom polovinom mrvica.

Pečemo od 50 do 60 minuta u rerni na 180 stepeni. Proveravamo čačkalicom.

Ostavljamo ispečeni retro kolač da se potpuno ohladi i veoma pažljivo ga prebacujemo na odgovarajuću podlogu.

Ostalo mi je 50 ml tečne pavlake i imala sam pola crne čokolade, zato sam rešila da napravim ukras.

Istopila sam na pari čokoladu, pomešala sa pavlakom i pomoću kašike rasporedila odozgo. Ispalo je sjajno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: